Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Συνεδρίαση Δ.Σ. Σ.Σ.ΕΜ. 13.04.216

Μετά την παραίτηση του Γιάννη Λάιου για προσωπικούς λόγους και τη σχετική διερεύνηση που ακολούθησε, μου έπεσε ο κλήρος να τον αντικαταστήσω στο Δ.Σ. του ΣΣΕΜ. Χωρίς ψευδαισθήσεις κι ενθουσιασμό, είναι αλήθεια.

Βασικό θέμα ημερήσιας διάταξης, στην πρώτη συμμετοχή μου σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΣΕΜ, την Τετάρτη 13.4.2016, ήταν η “Συμπλήρωση θέσεων ευθύνης Προεδρείου” του Δ.Σ. και συγκεκριμένα: του Γενικού Γραμματέα, του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα και του Αντιπροέδρου.

Όχι, δε συμμετέχουν γυναίκες στο Δ.Σ. του Συλλόγου!

Παρά την άσκοπη επανάληψη των θέσεων που διατύπωσαν οι παρατάξεις σε προηγούμενες συνεδριάσεις και τις δικαιολογημένες ή όχι παρεξηγήσεις και παρανοήσεις που διέβλεπαν στις τοποθετήσεις των άλλων, ήταν φανερή καταρχήν μια γενική διάθεση για συνεννόηση.

Κατά τη διαδικασία της σχετικής συζήτησης, υποστήριξα τη θέση και τη διάθεση της ΕΑΣ Συνταξιούχων να συμβάλλει στην ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία του Συλλόγου, άσχετα από τη συμμετοχή της ή όχι στο Προεδρείο και επιφυλάχτηκα για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

Στην ερώτηση εάν θα συμμετέχω στο Προεδρείο, υπενθύμισα τη θέση της ΕΑΣ Σ, σημειώνοντας ότι η μοναδική περίπτωση, στις συγκεκριμένες συνθήκες, να συμμετέχω στο προεδρείο, είναι η συγκρότηση αναλογικού – αντιπροσωπευτικού προεδρείου, με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων και βασική προϋπόθεση την επανεξέταση της λειτουργίας και των θέσεων του ΣΣΕΜ. Πρόταση που φάνηκε να συγκεντρώνει την αποδοχή όλων σχεδόν των παρατάξεων του Δ.Σ.

Κατά την πορεία και την εξέλιξη της συζήτησης, επεσήμανα επίσης την εναλλακτική δυνατότητα της συμπλήρωσης των κενών θέσεων από τις παρατάξεις που συμμετέχουν πλέον στο προεδρείο, λύση που δεσμεύτηκα να στηρίξω, ώστε να συμβάλω στην ομαλή λειτουργία του Συλλόγου, αφού άλλωστε οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στο Δ.Σ., σύμφωνα με τους εκάστοτε συσχετισμούς που διαμορφώνονται ανάλογα με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Στους υπαινιγμούς ορισμένων να μεταθέσουν ενδεχομένως στην ΕΑΣ Σ την “ευθύνη” δυσλειτουργίας του ΣΣΕΜ, ως αποτέλεσμα δήθεν της μη συμμετοχής μου στο προεδρείο, επεσήμανα την επιπρόσθετη δυνατότητα συγκρότησης προγραμματικού προεδρείου από συγκεκριμένες δυνάμεις που συμμετέχουν στο Δ.Σ. (όπως υλοποιείται εξάλλου σε άλλους χώρους), οι οποίες όμως αποφεύγουν συνειδητά να αναλάβουν την αντίστοιχη ευθύνη στο ΣΣΕΜ, για λόγους που δε μπήκαν στον κόπο να μας εξηγήσουν.

Από τη δε ΚΙΣΥΕΤ, τέθηκε το ερώτημα εάν η συζήτηση θα γίνει αποκλειστικά για τη συμπλήρωση ή θα αφορά και την ανασύνθεση του προεδρείου και παρά την καταρχήν συμφωνία όλων να διερευνηθεί η δυνατότητα συγκρότησης αναλογικού – αντιπροσωπευτικού προεδρείου, με συμμετοχή όλων των παρατάξεων και προϋπόθεση την επανεξέταση της λειτουργίας και των θέσεων του ΣΣΕΜ, το Δ.Σ. δεν κατέληξε σε απόφαση και την ανέβαλλε για την επόμενη συνεδρίασή του.

Βασική αιτία αυτής της εξέλιξης, ήταν η υπαναχώρηση της ΚΙΣΥΕΤ, που δέχθηκε καταρχήν να διερευνηθεί η προοπτική που προανέφερα, αλλά δήλωσε στη συνέχεια ότι διαφωνεί με τη συγκρότηση αναλογικού – αντιπροσωπευτικού προεδρείου. Η γενική αντιπρότασή της, αφορούσε τη συγκρότηση προγραμματικού προεδρείου, με αόριστη αναφορά στο πλαίσιο δράσης του, χωρίς αναφορά στις αρχές και τις συγκεκριμένες δυνάμεις συγκρότησής του, αλλά και την αιτιολόγηση του / των αποκλεισμού / ών που προέβλεπε. Προσπάθησε μάλιστα να στηρίξει τη διαφοροποίησή της σε μία αντίθεση, η οποία έρχεται αφενός σε διάσταση με την ίδια της την πρόταση και δεν προκύπτει από τα πράγματα, σύμφωνα με την οποία η ΚΙΣΥΕΤ βρίσκεται στη μια πλευρά και οι υπόλοιπες δυνάμεις, της συναίνεσης υποτίθεται, στην άλλη πλευρά. Από τη μία δηλαδή η καλή ΚΙΣΥΕΤ και από την άλλη ο κακός λύκος, που εκπροσωπείται εν προκειμένω από τις υπόλοιπες παρατάξεις!

Σας χαιρετώ, ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Πεύκα, 14.4.2016