Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Η σιωπή σήμερα σημαίνει ανοχή και συνενοχή!

Η σιωπή σήμερα σημαίνει ανοχή και συνενοχή! 

Οι διαφορετικές απόψεις και πρακτικές για τη λειτουργία του ΣΣΕΜ, επιφέρουν αντίστοιχες συνέπειες και αποτελέσματα. Η άποψη / πρακτική «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες», την οποία υιοθέτησε και υιοθετεί η Ε.Α.Σ. Συνταξιούχων σε σημαντικές αρνητικές τομές της λειτουργίας του ΣΣΕΜ που εγκαινίασε το προεδρείο της “νέας πορείας του ΣΣΕΜ”, όπως οι διαγραφές των τριών μελών του Δ.Σ., οι δικαστικές διώξεις συναδέλφων, οι σχέσεις με την ΟΣΤΟΕ, η παρέμβαση στο ΣΥΝΠΕ και τώρα, η επιχειρούμενη διαγραφή των δύο μελών του ΣΣΕΜ στη Διοίκηση της ΟΣΤΟΕ. Περιπτώσεις στις οποίες, χωρίς να συμφωνούμε απαραίτητα, στηρίξαμε χωρίς δεύτερη σκέψη, το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης και την αυτονομία όσων δέχθηκαν διώξεις κι επιθέσεις λόγω της διαφορετικής άποψής τους. 

Υπάρχει και η άποψη “Όποιος διαφωνεί διαγράφεται”, την οποία εκφράζουν με συνέπεια οι δυνάμεις του προεδρείου, ΚΙΣΥΕΤ και ΑΔΗΠ, ταυτίζοντας τη φαιδρή “νέα πορεία του ΣΣΕΜ” με το λαϊκισμό, την εμπάθεια, την παραπληροφόρηση, τη συκοφαντία, τον αυταρχισμό. Πρόκειται για μη αποδεκτή επίδειξη δύναμης, που εκφράζει την ανεπάρκεια και την ανασφάλεια των συγκεκριμένων δυνάμεων, που είναι ανίκανες να πείσουν διαφορετικά για τις απόψεις τους. 

Υπάρχει όμως και η γκρίζα ζώνη της σιωπής, η οποία δημιουργεί την ψευδαίσθηση της αποστασιοποίησης, αλλά οδηγεί ουσιαστικά στην ανοχή και τη συνενοχή, χωρίς να απαλλάσσει τους υποστηρικτές της από τις αρνητικές συνέπειες. Η επιλογή της γκρίζας ζώνης εκφράζεται από τις ΔΑΚ, ΔΗΣΥΕ και σημαντική μερίδα συναδέλφων, που παρακολουθούν με απάθεια τα δρώμενα, νομίζοντας αφελώς ότι θα παραμείνουν στο απυρόβλητο! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη Γ.Σ. 31.3.2022, στην οποία καταγράφηκε αντίθεση τριών μόνο (!!!) μελών της Ε.Α.Σ. Συνταξιούχων στην αυταρχική “Πρόταση της Διοίκησης ΣΣΕΜ”, σε σύνολο 300 – 350 περίπου παρόντων! [1] Κανένας και καμία, από όσους / όσες διαφωνούσαν με την πρόταση και δε σήκωσαν το χέρι για την αποδοχή της, δεν αμφισβήτησε την απαράδεκτη άθροισή / ταύτισή του / της με την πρόταση του προεδρείου! 

Ελπίζοντας το πάθημα να έγινε μάθημα, είναι η κατάλληλη στιγμή να αντιδράσουμε, όσες και όσοι διαφωνούμε με την αυταρχική-αντιδημοκρατική νοοτροπία και πρακτική των δυνάμεων του προεδρείου. 

Είναι υποχρέωση και καθήκον όσων τοποθετούνται ιδεολογικοπολιτικά στο χώρο της Αριστεράς να αντιδράσουν στις ολοκληρωτικές μεθοδεύσεις του ανεκδιήγητου προεδρείου! 

Οι απαράδεκτες απειλές, ο εκφοβισμός και το bullying του προεδρείου, καταλύουν τη δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου! 

Ο αυταρχισμός του προεδρείου δε θα περάσει! 

Σημείωση: 

[1] Όλα τα στοιχεία ψηφιακής συμμετοχής μέχρι σήμερα, όπως και αυτά της συγκεκριμένης Γ.Σ., είναι αναξιόπιστα. Η αδυναμία επιβεβαίωσης, όντας πλήρως ελεγχόμενα από το προεδρείο, είναι από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους επιδιώκεται η υποκατάσταση των φυσικών διαδικασιών από την ψηφιακά επιδιωκόμενη χειραγώγηση τους.