Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Αφιέρωμα στο 36ο Συνέδριο της ΟΣΤΟΕ, μέρος Β



2. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο

Συνεπείς στην πάγια πρακτική παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού, οι δυνάμεις του προεδρείου (ΚΙΣΥΕΤ και ο κολαούζος ΑΔΗΠ), δήλωσαν ότι “Ο Σύλλογος της Εμπορικής (!!!) θα προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια” και, κατόπιν εορτής βεβαίως,θα προχωρήσει σε εκκαθάριση των εισφορών προς την ΟΣΤΟΕ, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν τηρηθεί οι κανόνες νομιμότητας και συνδικαλιστικής δεοντολογίας και ηθικής”! Αποφεύγουν όμως, πολύ βολικά, να αναφέρουν τις αρχές της νομιμότητας, της συνδικαλιστικής δεοντολογίας και της ηθικής, τις οποίες επικαλούνται, που δεν είναι άλλες από αυτές που προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τα καταστατικά των αντίστοιχων συνδικαλιστικών οργανώσεων, τα οποία συνηθίζει το προεδρείο να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Οποία υποκρισία!
Το προεδρείο του Δ.Σ., αποκρύπτει συνειδητά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, από τη στιγμή που δεν εξυπηρετεί το αφήγημα και τους αμφιλεγόμενους σκοπούς του. Οι οποίοι κάθε άλλο παρά υπηρετούν το “συντονισμό της δράσης των σωματείων – μελών της την “αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια και συναδέλφωση των συνταξιούχων του κλάδου και των άλλων συνταξιούχων και εργαζομένωνκαι τηνπροαγωγή των εν γένη οικονομικών συμφερόντων των συνταξιούχων τραπεζικών”, όπως με σαφήνεια προβλέπει το άρθρο 2 του καταστατικού της ΟΣΤΟΕ.

Συγκεκριμένα λοιπόν:
1. Το άρθρο 4 του Καταστατικού του ΣΣΕΜ, προβλέπει ότι “Ο Σύλλογος συμμετέχει στην ΟΣΤΟΕ ... με εκπροσώπους εκλεγομένους σύμφωνα με το παρόν καταστατικό, τα καταστατικά των οργανώσεων αυτών και το Νόμο”. Επομένως: η συμμετοχή του ΣΣΕΜ στην Ομοσπονδία, αποτελεί καταστατική δέσμευση, με όρους και προϋποθέσεις μάλιστα που προβλέπει το Καταστατικό της ΟΣΤΟΕ. Που, όπως είναι γνωστό, σε καμία περίπτωση δε αλλάζει ή τροποποιείται με αποφάσεις οργάνων του ΣΣΕΜ, αλλά αποκλειστικά και μόνο με τις διαδικασίες που προβλέπει το σχετικό άρθρο 21.
Κατά συνέπεια, το προεδρείο είναι απόλυτα εκτεθειμένο, αφού η συνειδητή απόφασή του, να μη τακτοποιήσει την καταστατική οικονομική υποχρέωση του Συλλόγου προς την ΟΣΤΟΕ, η οποία οδήγησε στη μη συμμετοχή μας στο 36ο Συνέδριο και εν τέλει στον αποκλεισμό της εκπροσώπησής μας σε ΟΣΤΟΕ και ΑΓΣΣΕ, αποτελεί ευθεία παραβίαση του Καταστατικού του Συλλόγου.
Και έχουν το θράσος να μιλάνε για νομιμότητα, συνδικαλιστική δεοντολογία και ηθική!

2. Το Καταστατικό της ΟΣΤΟΕ, το οποίο αποτυπώνει, καλώς ή κακώς, τον ισχύοντα συσχετισμό των συνδικαλιστικών δυνάμεων του χώρου, περιλαμβάνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις που αφορούν (τις αναφέρουμε ενδεικτικά):

- την απαρτία της Γενικής Συνέλευσης / Συνεδρίου (άρθρο 8, παράγραφος 5):
Η Συνέλευση (Τακτική ή Έκτακτη) βρίσκεται σε απαρτία αν είναι παρόντες οι μισοί πλέον ενός από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των οικονομικώς τακτοποιημένων Συλλόγων – Μελών της Ομοσπονδίας”

- τη διαχείριση και έλεγχο της περιουσίας (άρθρο 7γ, παρ. β):
γ) ... Η Εξελεγκτική Επιτροπή διενεργεί ελέγχους ... αν της ζητηθεί ... από τρεις τουλάχιστον Συλλόγους μέλη της ύστερα από αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους”

- τα μέλη, τους όρους εισόδου, αποχωρήσεως και διαγραφής μελών (άρθρο 4 παρ. 4α, & 4στ σε συνδυασμό με το σχετικό άρθρο 4 του καταστατικού του ΣΣΕΜ):
παράγραφος 4. Διαγράφεται το μέλος, σε κάθε περίπτωση με αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ της Ομοσπονδίας... για: α) Καθυστέρηση συνδρομών πάνω από ένα χρόνο ... δ) Οι Σύλλογοι μέλη της Ομοσπονδίας μπορούν να αποχωρήσουν μόνο με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών τους, στην ημερήσια διάταξη της οποίας πρέπει να περιλαμβάνεται το θέμα της αποχώρησης από την Ομοσπονδία ... στ) τα μέλη που διαγράφονται ή αποχωρούν, υποχρεούνται να εξοφλήσουν τις συνδρομές του έτους εξόδου τους από την Ομοσπονδία και αποστερούνται αμέσως μετά τη διαγραφή ή αποχώρηση από όλα τους τα δικαιώματα”

- τους πόρους (ετήσιες συνδρομές) (άρθρο 6 παρ. α):
Πόρους της ΟΣΤΟΕ αποτελούν: α) Οι ετήσιες τακτικές συνδρομές των Σωματείων της δύναμης της που ορίζονται με απόφαση της Διοίκησής της . Η απόφαση του Δ.Σ. για τον ορισμό των συνδρομών επικυρώνεται από την πρώτη Γενική Συνέλευση μετά την απόφαση του Δ.Σ. ... Οι ετήσιες συνδρομές των μελών αποδίδονται στην Ομοσπονδία το αργότερο μέχρι την παραμονή των Τακτικών Συνελεύσεών της”

- τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών (άρθρο 5 παρ. 2α & ε):
2. Υποχρεώσεις: Τα μέλη υποχρεούνται: α) Να καταβάλουν έγκαιρα τις συνδρομές τους ... ε) Να υποβάλλουν αμέσως μετά τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών, επίσημο πρακτικό της Εφορευτικής Επιτροπής για την εκλογή και ανάδειξη νέων οργάνων και αντιπροσώπων και αντίγραφο απόφασης του Δ.Σ. του για τη συγκρότηση τους σε σώμα, και άλλα θέματα.

Σε ποιους ακριβώςκανόνες νομιμότητας και συνδικαλιστικής δεοντολογίας και ηθικής αναφέρεται το προεδρείο, όταν το ίδιο είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής στην καταπάτηση και παραβίαση των σχετικών θεσμικών καταστατικών προβλέψεων και ρυθμίσεων;