Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Συνεδρίαση Δ.Σ. ΣΣΕΜ 8.9.2016

Η συνεδρίαση ανέδειξε το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η λειτουργία του ΣΣΕΜ, μετά την πρόσφατη καταψήφιση του διοικητικού - οικονομικού απολογισμού και του προϋπολογισμού του Δ.Σ. από τη Γ.Σ. Υπό κανονικές συνθήκες, εφόσον υπήρχε διάθεση συνεννόησης, η λειτουργία του Δ.Σ. θα έπρεπε να περιοριστεί στην υλοποίηση των αποφάσεων της Συνέλευσης. Δηλαδή, στην προώθηση του ψηφίσματος προς τους αποδέκτες του και στην πραγματοποίηση εκλογικής Γ.Σ. για την εκλογή νέας διοίκησης στο σωματείο. Για να γίνει αυτό, είναι αναγκαία η ύπαρξη των εκτελεστικών τουλάχιστον οργάνων του Δ.Σ., σύμφωνα με το καταστατικό, για την ομαλή και σύννομη διεκπεραίωση των απαραίτητων ενεργειών. Η άρνηση όμως της ΚΙΣΥΕΤ να συμμετέχει υπεύθυνα σε αυτή τη διαδικασία, συνεχίζοντας την ανεύθυνη και αλαζονική πρακτική της εκ του ασφαλούς κριτικής, καθώς και η επαμφοτερίζουσα στάση των ΔΑΚ – ΔΗΣΥΕ, δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα, που πλήττουν τη θεσμική αξιοπιστία του ΣΣΕΜ, ζήτημα το οποίο φαίνεται να μη τους απασχολεί. Να σημειώσω ότι, από τη συνεδρίαση απουσίαζαν 2 εκπρόσωποι της ΔΑΚ, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ δικαιολογημένα, ενώ προσήλθε με καθυστέρηση ο 2ος εκπρόσωπος της ΔΗΣΥΕ.

Η συνεδρίαση δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Στην πρόταση της ΚΙΣΥΕΤ για ανανέωση της σύμβασης, της εκ νέου δηλαδή εγκατάστασης στα γραφεία του Συλλόγου, της εταιρίας που συλλέγει τα στοιχεία για την αναλογιστική μελέτη, πέρα από το ηθικό πρόβλημα που αφορά το ρόλο και τις αρμοδιότητες του σημερινού Δ.Σ., προέκυψε και το ζήτημα ποιος θα υπογράψει τη νέα σύμβαση, αφού από τα μέλη του προεδρείου παρέμειναν μόνο ο Πρόεδρος και ο Ταμίας, οι οποίοι νομιμοποιούνται να υπογράφουν “τα παραστατικά εισπράξεων και πληρωμών και τις σχετικές αποδείξεις και έγγραφα”. Το πρώτο πρόβλημα προέκυψε όταν ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥΕ ισχυρίσθηκε ότι το Δ.Σ. τον όρισε να υπογράψει με τον Πρόεδρο τη σχετική σύμβαση, γεγονός που ουδέποτε συνέβη, γιαυτό άλλωστε και ανακάλεσε. Το χειρότερο βέβαια ήταν ότι, ΔΑΚ – ΔΗΣΥΕ – ΚΙΣΥΕΤ επέμειναν σε αυτή τη λύση, την οποία δήλωσα ευθέως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθώ και προτίθεμαι να αποχωρήσω, ώστε να μη ληφθεί σχετική απόφαση, αφού δεν θα υπήρχε απαρτία. Δυστυχώς όμως, η πρόταση ψηφίστηκε στη συνέχεια, με 5 θετικές ψήφους (ΔΑΚ - ΔΗΣΥΕ – ΚΙΣΥΕΤ) και 1 αρνητική (ΕΑΣΣ), όταν προσήλθε και ο 2ος εκπρόσωπος της ΔΗΣΥΕ, οπότε και διαμορφώθηκε έτσι κι αλλιώς απαρτία.
Γιατί όμως θεωρώ αντιδεοντολογικό και αντιδημοκρατικό διαχειριστικό ατόπημα μια τέτοια απόφαση; Άσχετα από ζητήματα συμφωνίας ή διαφωνίας, άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα έχω διαφωνήσει και για άλλους λόγους, τους οποίους κατέθεσα στις σχετικές συνεδριάσεις του Δ.Σ., με αυτή την απόφαση προκύπτει ουσιαστικό ζήτημα διαφάνειας, αξιοπιστίας και δημοκρατίας, εξαιτίας της μη τήρησης του διαχωρισμού των διαχειριστικών λειτουργιών που προβλέπει το καταστατικό. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα, την οποία με επιμονή υπέδειξα, να υλοποιηθεί η απόφαση νομότυπα, χωρίς σκιές και επιφυλάξεις.
Το καταστατικό του ΣΣΕΜ προσδιορίζει ρητά τις διοικητικές και οικονομικές αρμοδιότητες των εκτελεστικών οργάνων του Δ.Σ. Ρητά επίσης, προβλέπει τον καταμερισμό αυτών των αρμοδιοτήτων, ορίζοντας ότι ο Πρόεδρος υπογράφει αφενός με τον Ταμία για τις οικονομικές διαχειριστικές πράξεις και αφετέρου με το Γενικό Γραμματέα για τις διοικητικές διαχειριστικές πράξεις. Το ίδιο κατ’ αναλογία ισχύει και για τους αναπληρωτές τους ή, σε περίπτωση απουσίας τους, για τους οριζόμενους από το Δ.Σ. συμβούλους, διαδικασία η οποία προβλέπεται για κάθε εκτελεστικό όργανο ξεχωριστά, προϋποθέτοντας προφανώς τη μη ταύτιση των διαφορετικών και διακριτών λειτουργιών - αρμοδιοτήτων. Διαφορετικά θα είχαμε κατάργηση του διαχωρισμού διοικητικών και οικονομικών λειτουργιών, με κίνδυνο να προκύψουν προοπτικά δυσάρεστα αποτελέσματα για το σωματείο. Είναι, τηρουμένων των αναλογιών, το ακριβές αντίστοιχο της ταυτόχρονης άσκησης, σε πολιτειακό επίπεδο, της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας από το ίδιο πρόσωπο, με ότι αυτό προϋποθέτει και συνεπάγεται. Αντίθετα, όπως ήδη προανέφερα, το καταστατικό ορίζει, εμμέσως αλλά σαφώς, τη διάκριση των σχετικών αρμοδιοτήτων των εκτελεστικών οργάνων του Δ.Σ., η οποία θα πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση. Ακόμη όμως και αν διαφωνεί κάποιος με αυτή την προσέγγιση, υπήρχε αντικειμενικά η δυνατότητα να οριστεί ένας από τους άλλους συμβούλους των ΔΗΣΥΕ -ΚΙΣΥΕΤ, που ψήφισαν θετικά υπέρ της απόφασης και όχι ο Ταμίας, ώστε να υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Δυνατότητα την οποία επεσήμανα, γιαυτό και δεν καταλαβαίνω αυτή την επιμονή σε μια προβληματική λύση.
Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, κυριάρχησαν η ανευθυνότητα και η ευθυνοφοβία, εκτός και εάν υπάρχουν ενδεχομένως και άλλες σκοπιμότητες που δε γνωρίζω, με αποτέλεσμα την αντιδεοντολογική και αντιδημοκρατική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο Ταμίας, συγκεντρώνοντας τις αρμοδιότητες δύο σαφώς διακριτών λειτουργιών, θα υπογράψει και ως αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας τη σχετική σύμβαση, αντί να δοθεί λύση χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αυτή η ταυτόχρονη ένδειξη υπερβολικής προθυμίας / απροθυμίας, δημιουργεί εύλογα και αναπάντητα ερωτήματα, αδιαφορώντας για τη διασφάλιση της θεσμικής αξιοπιστίας του ΣΕΕΜ. ΔΑΚ – ΔΗΣΥΕ – ΚΙΣΥΕΤ όμως, συναίνεσαν από κοινού σε αυτή την αρνητική επιλογή. Επομένως, η ευθύνη τους ανήκει και είναι όλη δική τους!

Ούτε το δεύτερο θέμα συνέβαλε όμως στην ομαλή συνέχιση της συνεδρίασης, προκαλώντας αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις. Με αφορμή την ανάθεση στους νομικούς συμβούλους του ΣΕΕΜ, της προσβολής των υπουργικών αποφάσεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων του Ν. 4387/2016, που είχε αποφασίσει το Δ.Σ. και καταψηφίστηκε αδιακρίτως από τη Γ.Σ. (!), η ΚΙΣΥΕΤ έθεσε ζήτημα για τους δικηγόρους με τους οποίους συνεργάζεται ο Σύλλογος. Καταρχήν, το να βάζεις συνεχώς νέα ζητήματα για συζήτηση, επιδιώκοντας τη συνέχιση της λειτουργίας του απερχόμενου Δ.Σ. σα να μη συνέβη τίποτε, έρχεται σε αντίθεση με όσα έλεγες ο ίδιος στη Γ.Σ. Επιπλέον, είναι φανερό ότι το βασικό μέλημα αυτής της επιλογής δεν είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνέλευσης, αλλά η προσπάθεια, με πρόσχημα την αναντιστοιχία των αποφάσεων της Γ.Σ. και του Δ.Σ., να αλλάξεις όλες τις αποφάσεις του τελευταίου, ώστε να επιβάλεις τις απόψεις σου, που μειοψήφησαν το προηγούμενο διάστημα.
Αυτή τη φορά, όπως αποδείχθηκε από τη διαδικασία, ο στόχος ήταν η αποκλειστική ουσιαστικά συνεργασία του Συλλόγου με δικηγορικό γραφείο της αρεσκείας της ΚΙΣΥΕΤ. Παρά το γεγονός ότι η βελτιωμένη πρόταση που κατέθεσα, προέβλεπε και τη δυνατότητα συνεργασίας των σημερινών νομικών συμβούλων του ΣΣΕΜ με το συγκεκριμένο γραφείο, όπως άλλωστε έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την ΚΙΣΥΕΤ, που μειοψήφησε με 2 αρνητικές ψήφους, έναντι 4 θετικών (ΔΑΚ – ΔΗΣΥΕ – ΕΑΣΣ).

Το κερασάκι στην τούρτα όμως, ήταν η υποκριτική στάση της ΚΙΣΥΕΤ, που προκάλεσε την άθλια και χυδαία συμπεριφορά των φίλων της, οι οποίοι παρευρίσκονται τελευταία στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., για συγκεκριμένο, όπως αποδεικνύεται, λόγο. Η ΚΙΣΥΕΤ εγκαλεί το Δ.Σ. ότι δεν υλοποιεί τις αποφάσεις της Συνέλευσης, αλλά στην ουσία το εγκαλεί γιατί αυτό δεν μεταλλάχθηκε και δεν αλλάζει τις αποφάσεις του. Η πλειοψηφία του Δ.Σ., τουλάχιστον μέχρι σήμερα, θεωρεί ότι η υλοποίηση των αποφάσεων της Γ.Σ. υλοποιείται με την προώθηση του ψηφίσματος στους αποδέκτες του και την πραγματοποίηση εκλογικής Γ.Σ. για την εκλογή νέας διοίκησης στο σωματείο, αφού ανέκυψε ζήτημα “ηθικής υποχρέωσης για το Δ.Σ. να υποβάλλει την παραίτησή του, προκηρύσσοντας νέες αρχαιρεσίες”. Για τη διεκπεραίωση αυτής της υποχρέωσης είναι απαραίτητη, είτε η συμπλήρωση των εκτελεστικών οργάνων του Δ.Σ., είτε η συνεννόηση σε επίπεδο Δ.Σ. και όχι ο αποπροσανατολισμός και η συνεχής μετάθεση της οριστικοποίησης των αποφάσεών του για την πραγματοποίηση της εκλογικής Γ.Σ.
Με αφορμή λοιπόν την πρόταση για συγκέντρωση στο Υπουργείο, ώστε “να μας πει ο Υπουργός τι λέει για το ψήφισμα” (!) και την πληροφορία ότι επίκειται η δημοσίευση της ερμηνευτικής εγκυκλίου για τις ρυθμίσεις του Ν. 4387/2016 που αφορούν το ΕΤΑΤ,, διαδραματίστηκαν σκηνές απείρου κάλλους, με την πλήρη μάλιστα ανοχή των διοικητικών συμβούλων της ΚΙΣΥΕΤ, όταν δέχθηκα προσωπικά την άθλια και χυδαία αγελαία συμπεριφορά των φίλων της ΚΙΣΥΕΤ, που εξέφρασαν γλαφυρά και ευγενικά τον εσωτερικό τους κόσμο, με βρισιές, απειλές, τραμπουκισμούς, bullying και προτροπές να φύγω από δω (προφανώς τα γραφεία του Συλλόγου είναι ιδιοκτησία τους), κατηγορώντας με για εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και εκφραστή της κυβερνητικής πολιτικής και άλλα ωραία και θαυμαστά, κόσμια και κυρίως δημοκρατικά. Οι άνθρωποι που σε μια κρίσιμη περίοδο εφαρμογής του Ν. 4387/2016, επέλεξαν να αποπροσανατολίσουν τους συναδέλφους και να δημιουργήσουν αδιέξοδο στο Σύλλογο και έχουν δώσει άλλοθι σε όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, της σημερινής συμπεριλαμβανομένης, που είναι υπεύθυνες για την υπονόμευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, στοχοποιώντας ως βασικό αντίπαλο την τράπεζα, την οποία έχουν απαλλάξει, οι εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές επιλογές των τελευταίων δεκαετιών, από τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στα ασφαλιστικά μας ταμεία!
Όπως ήταν αναμενόμενο, δήλωσα ότι στο Δ.Σ. δεν είμαι εκπρόσωπος κανενός ΣΥΡΙΖΑ ή άλλου κόμματος και πολιτικής οργάνωσης. Δεν απολογούμαι για κανένα ΣΥΡΙΖΑ και για καμία κυβέρνηση, παρά μόνο για τις προσωπικές και παραταξιακές απόψεις που καταθέτω στο Δ.Σ. και δημόσια. Άλλωστε εμείς ποτέ δεν παρακαλέσαμε (για να αποφύγω την κατάλληλη λέξη) τους Υπουργούς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μας τοποθετήσουν σε ανώτατες διοικητικές θέσεις δημόσιας ασφαλιστικής υπηρεσίας.
Άλλωστε, η ΕΑΣ Συνταξιούχων, που δημιουργήθηκε ως συνέχεια της ΕΑΣ εργαζομένων, ήδη από το 2005 υιοθέτησε συγκεκριμένες αρχές υπέρ της αυτονομίας του σ.κ., τις οποίες εξακολουθούμε και σήμερα να αποδεχόμαστε και να εφαρμόζουμε, όταν την ίδια περίοδο, αυτοί που παριστάνουν σήμερα τους τιμητές των πάντων, επιδίδονταν αδιάφοροι στον αγώνα της προσωπικής καριέρας και προβολής τους, σε βάρος των συλλογικών αγώνων. Καλό θα ήταν λοιπόν να κοιταχθούν στον καθρέφτη και να είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται και συμπεριφέρονται με αθλιότητα και χυδαιότητα σε βάρος όλων όσων συμμετείχαν, σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, στη λειτουργία και τη δράση του σ.κ. Επειδή όμως, όπως λένε, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, η υποκρισία των συγκεκριμένων ανθρώπων, διαπιστώθηκε την ίδια ακριβώς στιγμή που έπαιζαν το ρόλο του επαναστάτη χωρίς αιτία.
Πρότεινα λοιπόν η συγκέντρωση στο Υπουργείο να γίνει με στόχο να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στο Ν. 4387/2016, στις υπουργικές αποφάσεις και στην ερμηνευτική εγκύκλιο και όχι για “να μας πει ο Υπουργός τι λέει για το ψήφισμα της Συνέλευσης”, πρόταση φυσικά που δεν έγινε αποδεκτή, αφού η αντίθεση στις διαχρονικές αντιασφαλιστικές κυβερνητικές επιλογές, όπως θα δείξουμε σε επόμενη ανακοίνωσή μας, είναι μόνο στα λόγια και για το θεαθήναι.

Στη συνέχεια, όταν η ΚΙΣΥΕΤ πρότεινε να συζητηθεί το ψήφισμα της Συνέλευσης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών σε βάρος της Προέδρου του Δ.Σ. του ΕΤΑΤ, η ΔΗΣΥΕ αποχώρησε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απαρτία και να λήξει ... άδοξα η συνεδρίαση του Δ.Σ.

Πεύκα, 11.09.2016