Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Συνεδρίαση Δ.Σ. Σ.Σ.ΕΜ. 22.6.2016


Μετά την αναβολή της συζήτησης στις 2.6.2016, την εισήγηση του σχεδίου που ακολούθησε στις 10.6.2016 και τη δεύτερη αναβολή στις 17.6.2016, ξεκίνησε επιτέλους η συνεδρίαση με πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης, τα κεφάλαια του σχεδίου Κανονισμού Λειτουργικών Εξόδων και Δαπανών του Σ.Σ.ΕΜ., που αφορούν την Εισαγωγή και τα Έξοδα Λειτουργίας του Δ.Σ.!
Δεν επιμένω στον Κανονισμό επειδή θεωρώ ότι αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολεί το Δ.Σ. Είναι οπωσδήποτε σημαντικό εργαλείο, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ένα απλό και τυπικό ζήτημα, που οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε με τη διαφάνεια και τη σοβαρότητα που του αναλογεί. Δυστυχώς όμως, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, το θέμα προσέλαβε υπερβολικές διαστάσεις, με τη “βοήθεια” αρκετών καλοθελητών και καλοθελητριών, αφού δεν αποφασίζεις εύκολα να το συζητήσεις ανοιχτά και δημόσια. Και είναι αυτή ακριβώς η δυσκολία, μιας ανοιχτής και δημόσιας συζήτησης, που δημιουργεί, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες δόσεις υποκρισίας και υπερβολής, τις όποιες δυσανάλογες αρνητικές συνέπειες. Γιατί όταν λειτουργείς με αυτό τον τρόπο, υπερισχύει τελικά η αδιαφάνεια και δημιουργούνται παράλληλα εστίες αμφισβήτησης και καχυποψίας.
Αντιθέτως, ο οποιοσδήποτε / η οποιαδήποτε, μπορεί με μεγάλη ευκολία και άνεση, σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, να προβεί σε συκοφαντίες και λασπολογίες, συνήθως χωρίς σοβαρά επιχειρήματα και συγκεκριμένα στοιχεία. Για να εξυπηρετήσει ενδεχομένως άγνωστες κι αδιευκρίνιστες σκοπιμότητες, που όχι απλά δε συμβάλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του Σ.Σ.ΕΜ., αλλά την υπονομεύουν κιόλας. Ή ακόμη, για να αναδειχθεί ο ίδιος / η ίδια, από την άνεση πάντοτε του σπιτικού καναπέ, σε αδιαμφισβήτητο και απόλυτο τιμητή των πάντων, ικανοποιώντας συνήθως τον εγωισμό μιας παθητικής, αδιέξοδης και αναποτελεσματικής αδράνειας, που στρέφεται εν τέλει επιθετικά ενάντια σε όποιον / όποια αποφάσισε να λειτουργήσει διαφορετικά.
Με τα παραπάνω, σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι στην καλοδεχούμενη ουσιαστική και σοβαρή κριτική, η οποία ασκείται με επιχειρήματα και προτάσεις και είναι αναγκαία και απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ώστε μέσα από ουσιαστικό διάλογο, αντιπαραθέσεις και συνθέσεις να διερευνήσουμε την αλλαγή όσων δε μας ικανοποιούν. Πρόκειται για δύο διαφορετικές, ως προς την αποδοχή και την αντιμετώπισή τους, επιλογές και πρακτικές, τις οποίες δεν πρέπει να συγχέουμε.
Υπό το βάρος λοιπόν της αναπαραγωγής λανθασμένων παλαιότερων πρακτικών και της προσθήκης συκοφαντιών, που εκτοξεύονται ανεύθυνα από διάφορους τύπους, ξερόλες του διαδικτύου, υβριστές, μικρόψυχους, ρατσιστές και εγωκεντρικούς (προσθέστε εδώ και τα αντίστοιχα θηλυκά, για λόγους ισότιμης μεταχείρισης), οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια, στην υπονόμευση της ουσίας. Της ανάγκης δηλαδή ενίσχυσης της θεσμικής και συλλογικής λειτουργίας και δράσης μας. Άνθρωποι με χιλιάδες εικονικές φιλίες και δράσεις στο facebook, απόντες / απούσες όμως ως φυσικές παρουσίες από τις, ελάχιστες έστω, δράσεις του Σ.Σ.ΕΜ., αποφεύγουν να κουνήσουν ακόμη και το μικρό τους δακτυλάκι για την κοινή συλλογική πορεία. Αντίθετα, δημιουργούν μια εικονική και γιαυτό λανθασμένη πρόσληψη της οργάνωσης και της λειτουργίας του Συλλόγου, την οποία ενισχύουν αναμφίβολα τα υπαρκτά λάθη και οι αδυναμίες, αγγίζοντας δυστυχώς τα όρια της ανοιχτής υπονόμευσης. Αυτή την κατάσταση λοιπόν πρέπει να την αλλάξουμε ριζικά, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλες και όλους να έχουν άμεση πρόσβαση στα πραγματικά δεδομένα. Με αποφασιστικότητα, κοιτάζοντας πρώτα τον εαυτό μας στον καθρέφτη και στη συνέχεια τις άλλες και τους άλλους κατά πρόσωπο.
Εξάλλου όλοι το γνωρίζουμε. Οι αποφάσεις των οργανώσεων και των συλλογικών οργάνων, είναι αδύνατο να καλύπτουν ταυτόχρονα τις απόψεις / επιθυμίες όλων των μελών τους και του καθένα / της καθεμιάς ξεχωριστά. Εκφράζουν συνήθως τη συνισταμένη των επιλογών του εκάστοτε συσχετισμού, όπως αυτός διαμορφώνεται και εκφράζεται στα επιμέρους συγκεκριμένα ζητήματα.
Με αυτή την έννοια, επειδή τα λάθη αποτελούν και αυτά μέρος της ανθρώπινης δραστηριότητας και δε μπορεί κανείς να τα αποφύγει, εκτός εάν παραμένει μονίμως αδρανής, το ζητούμενο είναι:
  • αφενός να καταλήξεις, δεδομένων των αναλογιών και των συσχετισμών, στην καλύτερη δυνατή απόφαση, με στόχο να τη βελτιώσεις ακόμη περισσότερο στη συνέχεια και
  • από την άλλη, να διασφαλίσεις τη δυνατότητα αλλαγής αυτού που αποδεικνύεται στην πράξη λανθασμένο, μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες και με ουσιαστικό και δημοκρατικό διάλογο να διερευνίσεις και να υιοθετήσεις την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Και εντελώς ξαφνικά, ενώ όλα έδειχναν ότι κάποιοι αποφεύγουν τη συζήτηση για τα οικονομικά, μας προέκυψαν έξι (!) διαφορετικές προτάσεις. Άτομο και πρόταση δηλαδή! Σε αυτό λοιπόν το σημείο και σε απάντηση ορισμένων τοποθετήσεων που προηγήθηκαν, με επιχειρήματα μάλιστα που ήταν άσχετα με την πραγματικότητα και τη συγκεκριμένη συζήτηση, επιφυλάχθηκα για μια συνολική απάντηση, η οποία εν μέρει υλοποιείται με αυτό το ενημερωτικό σημείωμα, όχι απαραίτητα για να καταγγείλω τις διαφορετικές απόψεις, μεγάλοι άνθρωποι είμαστε άλλωστε και ο καθένας πορεί να πιστεύει ότι θέλει, αλλά πρωτίστως για να τεκμηριώσω τη λογική του σχεδίου που κατέθεσα, το οποίο σημειωτέον δε το θεωρώ εξαρχής και απαραιτήτως ως την απόλυτα ορθή και μοναδική αλήθεια. Τουλάχιστον όμως, η συγκεκριμένη πρόταση δεν παραβλέπει το ζήτημα της ανάγκης να καλυφθούν τα πραγματικά έξοδα και οι δαπάνες, τα οποία όμως επιχειρεί να τοποθετήσει στην πραγματική τους βάση, αποφεύγοντας ενδεχόμενες υπερβολές. Στοχεύει επίσης στη σταδιακή συνολική αντιμετώπιση της οικονομικής διαχείρισης του Σ.Σ.ΕΜ. και τέλος, προβλέπει τη δυνατότητα τροποποίησης, όπου και εφόσον διαπιστωθούν προβλήματα και δυσλειτουργίες. Επομένως, δε μπορούμε να συζητάμε γενικά και αόριστα, πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα, όπως συνηθίζουν να κάνουν αρκετοί σύμβουλοι. Και στο κάτω κάτω, το ζήτημα της κάλυψης των πραγματικών εξόδων για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα και μπορεί να λυθεί με σχετική ψηφοφορία.
Και επειδή τα αυτονόητα δεν είναι πάντα αποδεκτά, πρότεινα να ψηφίσουμε εάν συμφωνούμε καταρχήν να καλύπτονται τα πραγματικά έξοδα για τη συμμετοχή των μελών του Δ.Σ. στις συνεδριάσεις του και να εξειδικεύσουμε στη συνέχεια τη σχετική διαδικασία και τις προϋποθέσεις, με συνθέσεις των διαφορετικών προτάσεων, όπου αυτό είναι εφικτό και να προχωρήσουμε σε επιμέρους ψηφοφορίες για τις προτάσεις που δεν είναι εφικτή η δυνότητα σύγκλισης.
Η πρόταση για κάλυψη των πραγματικών εξόδων έλαβε 7 ψήφους, ενώ οι 2 σύμβουλοι της ΚΙΣΥΕΤ ψήφισαν αρνητικά. Ακολούθως, αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση η ολοκλήρωση της σχετικής συζήτησης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες - διερευνήσεις συνθέσεων των επιμέρους προτάσεων, ώστε να ψηφιστούν οι τελικές ρυθμίσεις του Κανονισμού.
Το μεγάλο στοίχημα που προκύπτει, με δεδομένη την ύπαρξη διαφορετικών και αντικρουόμενων εν πολλοίς απόψεων και προτάσεων, είναι η ταυτόχρονη διασφάλιση και ο συνδυασμός: εθελοντικής προσφοράς, κάλυψης των πραγματικών εξόδων, περιορισμού των υπερβολών, σωστής διαχείρισης / αξιοποίησης και εξοικονόμησης των πόρων του Συλλόγου, μείωσης των περιττών δαπανών, διαφάνειας και λειτουργικότητας του Κανονισμού. Γιατί ο τελευταίος δεν πρέπει να αποτελεί κενό γράμμα, αλλά αντίθετα να συμβάλει στην ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία του Σ.Σ.ΕΜ.

Επόμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης, η αίτηση έκδοσης web – banking. Αποφασίσαμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των κωδικών e-banking, με την έκδοση και την προσκόμιση στην αρμόδια υπηρεσία της τράπεζας των εγγράφων που ζητήθηκαν.
Ακολούθησε ενημέρωση για τη συνάντηση του Σ.Σ.ΕΜ. με το Σύλλογο Συνταξιούχων ALPHA BANK, που πραγματοποιήθηκε στις 21.6.2016 και τις ενέργειες που αποφασίστηκαν από κοινού:
  • την από 21.6.2016 κοινή επιστολή των δύο συλλόγων προς τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων και
  • την κοινή πορεία - συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας, για την Τρίτη 28.6.2016.

Αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί συνάντηση – γεύμα εργασίας με δημοσιογράφους του εργατικού ρεπορτάζ, τη Δευτέρα 27.6.2016, ώστε να δημοσιοποιηθούν ευρύτερα τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις μας σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες του Ν. 4387/2016.

Αποφασίσαμε ομόφωνα, υπέρ της πρότασης που υποστήριξα για λόγους αξιοπιστίας του Δ.Σ., για την κάλυψη των πραγματικών εξόδων των μελών του κατά την τρέχουσα περίοδο, έναντι της τελικής – οριστικής απόφασης, η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιουνίου 2016, όπως εξάλλου είχαμε ήδη αποφασίσει στις 21.6.2016. Η πρόταση για κάλυψη των εξόδων σύμφωνα με τις παλαιότερες αποφάσεις απορρίφθηκε.

Τέλος, ομόφωνη ήταν και η απόφαση για τη συνεργασία με τον Καθηγητή Δικαίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Α.Π.Θ. κ. Άγγλο Στεργίου, μετά από ορισμένες απαραίτητες εκατέρωθεν διευκρινήσεις για το πλαίσιο της συνεργασίας μας.

Πεύκα, 28.6.2016