Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Συνεδρίαση Δ.Σ. Σ.Σ.ΕΜ. της 10.06.2016



Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενημέρωση του Προέδρου του Δ.Σ., από την οποία προέκυψαν σοβαρά στοιχεία προβληματισμού για τη λειτουργία του Δ.Σ. και το ρόλο των παρατάξεων, θέμα που θα μας απασχολήσει αναλυτικότερα κάποια άλλη στιγμή. Προς στιγμήν, η συζήτηση ξέφυγε από το πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης, με κίνδυνο να οδηγηθεί για πολλοστή φορά, στο γνωστό σπορ των γενικόλογων, αόριστων και ανούσιων τοποθετήσεων.

Αφορμή υπήρξε η αυθαίρετη ενέργεια της ΚΙΣΥΕΤ, να εκδώσει εισαγγελική παραγγελία για να της χορηγηθούν (!) τα αναγκαία στοιχεία για την εκπόνηση της αναλογιστικής μελέτης, αν και γνώριζε ότι εκκρεμεί η διόρθωση του αντίστοιχου σχεδίου που σηζητήθηκε στο Δ.Σ. με τη συμμετοχή της, την οποία μάλιστα κατέθεσε στο ΕΤΑΤ εν αγνοία του Δ.Σ. του ΣΣΕΜ! Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια, που η ΚΙΣΥΕΤ επιχειρεί να υποκαταστήσει το θεσμικό ρόλο του ΣΣΕΜ, με ενέργειες που, αν μη τι άλλο, υπονομεύουν την αποτελεσματική λειτουργία του. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση, με πρόσχημα το ανεπαρκές υποτίθεται σχέδιο του Δ.Σ., κατέθεσε μια εισαγγελική παραγγελία, της οποίας το κείμενο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αποτελεί μνημείο ανούσιου βερμπαλισμού και ανευθυνότητας.

Αισθάνθηκα την ανάγκη λοιπόν να κάνω την αυτονόητη δήλωση, ότι οι αποφάσεις του Δ.Σ. δεν υλοποιούνται, με κίνδυνο να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες, αναφέροντας ενδεικτικά:
- την απόφαση του Δ.Σ. για έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας, ώστε να χορηγηθούν τα επίσημα στοιχεία για την εκπόνηση της αναλογιστικής μελέτης, της οποίας η τύχη αγνοείται (γεγονός που “εκμεταλλεύτηκε” η ΚΙΣΥΕΤ. Προς όφελος τίνος αλήθεια;)
- την απόφαση της 25.5.2016, για τη νέα συνάντηση με τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλο, ώστε να τεθούν τα αιτήματά μας και να ζητηθούν διευκρινήσεις για την τύχη συγκεκριμένων προβλημάτων (η οποία αναρτήθηκε στη συνέχεια, με καθυστέρηση, στο site του ΣΣΕΜ και στάλθηκε ηλεκτρονικά, επίσης με καθυστέρηση, σε συναδέλφους / συναδέλφισες (10.6.2016) και στον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων (14.6.2016)!
- την ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία Κανονισμού Λειτουργικών Εξόδων και Δαπανών (θέμα ημερήσιας διάταξης για δεύτερη φορά)
- την απόφαση για πρόσκληση στο Δ.Σ. νομικών (και λοιπών) συμβούλων, για την παροχή σχετικής υποστήριξης και τεκμηρίωσης, ώστε να προγραμματίσουμε τις επόμενες ενέργειές μας, σχετικά με το Ν. 4387/2016, αλλά και την προσφυγή σε Α.Π. ή / και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Επεσήμανα επίσης την αντίφαση ότι, ενώ προβλέπεται συγκεκριμένη χρονική προθεσμία για τη δυνατότητα νομικής προσβολής των υπουργικών αποφάσεων του Ν. 4387/2016, εμείς επιμένουμε να συζητάμε θέματα, όπως π.χ. η αμφιλεγόμενη διαδικασία συλλογής στοιχείων για την αναλογιστική μελέτη, που ούτε άμεσο χαρακτήρα έχουν, ούτε πρόβλημα παραγραφής αντιμετωπίζουν, με ορατό τον κίνδυνο αποπροσανατολισμού και την πιθανή απώλεια του δικαιώματος προσβολής, το οποίο ενδέχεται, με προϋποθέσεις, (ώστε να μη καλλιεργούμε λανθασμένες εντυπώσεις και ψεύτικες προσδοκίες), να συμβάλει στην ενίσχυση της αντίδρασής μας στις αρνητικές συνέπειες του νόμου.

Στη συνέχεια, αφού αποκαταστάθηκε η διαδικασία και συμφωνήθηκε η τήρηση της ημερήσιας διάταξης, εισηγήθηκα, όπως είχα εξάλλου δεσμευτεί, το σχέδιο Κανονισμού Λειτουργικών Εξόδων και Δαπανών, που είχα καταθέσει στο Δ.Σ. Βασικοί στόχοι του σχεδίου είναι: η διαμόρφωση διαφανούς πλαισίου οικονομικής διαχείρισης, η σταδιακή ένταξη στον Κανονισμό όλων των λειτουργικών εξόδων και δαπανών του ΣΣΕΜ, η αντικατάσταση όλων των προηγούμενων σχετικών αποφάσεων του Δ.Σ. και τέλος, η δυνατότητα τροποποίησής του με συγκεκριμένες και συμφωνημένες από πριν διαδικασίες.
Παρά τα θετικά καταρχήν σχόλια, κατατέθηκαν επιμέρους διαφωνίες και υπήρξαν δυστυχώς απόψεις ακόμη και για τη διατήρηση της σημερινής προβληματικής κατάστασης, αν και το Δ.Σ. είχε ήδη ομόφωνα αποφασίσει, στη συνεδρίαση της 21.4.2016, τη δημιουργία νέου Κανονισμού Λειτουργικών Εξόδων και Δαπανών, με ημερομηνία έναρξης την 1.6.2016!
Τελικά, η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε και αποφασίσαμε να συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., στις 17.6.2016.

Στη συνέχεια επιβεβαιώσαμε και αποφασίσαμε τα παρακάτω:
  • να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλο, όπως αποφασίστηκε στις 25.5.2016
  • να επισπεύσουμε τη συνάντηση του Δ.Σ. με το Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, όπως αποφασίστηκε στις 2.6.2016
  • να συμμετέχουμε στην κοινή σύσκεψη με τον ΕΝ.Α.Σ. Εργαζομένων ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ – ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, παρουσία νομικών συμβούλων των δύο Συλλόγων, η οποία ορίστηκε να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16.6.2016, στα γραφεία του ΕΝ.Α.Σ.
  • να διερευνήσω, με εντολή του Δ.Σ., το ενδεχόμενο συνεργασίας του Συλλόγου με τον καθηγητή Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Α.Π.Θ. κ. Άγγελο Στεργίου, για τα ζητήματα που αφορούν α) την αίτηση ακύρωσης κατά των Υπουργικών Αποφάσεων του Ν. 4387/16, β) την προσφυγή στον Α.Π. ή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και γ) τη διερεύνηση της αναζήτησης της (ασφαλιστικής) ζημίας από τις τράπεζες.
Πεύκα, 20.6.2016