Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

σχέδιο Κανονισμού Λειτουργικών Εξόδων & Δαπανών Σ.Σ.ΕΜ.


Κανονισμός Λειτουργικών Εξόδων & Δαπανών Σ.Σ.ΕΜ.

Α. Εισαγωγή

Ο παρών Κανονισμός φιλοδοξεί να καλύψει το σύνολο των Λειτουργικών Εξόδων και Δαπανών του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας (Σ.Σ.ΕΜ.) και να διαμορφώσει ένα διαφανές πλαίσιο οικονομικής διαχείρισης, αντικαθιστώντας όλες τις προηγούμενες σχετικές αποφάσεις, οι οποίες παύουν να ισχύουν από την ημερομηνία έναρξής του.
Βασική αρχή του Κανονισμού είναι η κάλυψη των πραγματικών εξόδων και δαπανών, που προκύπτουν από τις οργανωτικές και λειτουργικές ανάγκες του Σ.Σ.ΕΜ. και συμβάλλουν στην αποτελεσματική λειτουργία και την επίτευξη των στόχων του.
Για την κάλυψη των προβλεπόμενων εξόδων διαμονής, διατροφής και λοιπών δαπανών, προβλέπονται συγκεκριμένες κατηγορίες καταλυμάτων ή / και ανώτατα ημερήσια ποσά ανά κατηγορία και κατά περίπτωση (π.χ. λειτουργία & περιοδείες Δ.Σ., συμμετοχή αντιπροσώπων σε συνέδρια Ο.Σ.Τ.Ο.Ε. / Α.Γ.Σ.Σ.Ε., συμμετοχή μελών σε Γ.Σ. κλπ).
Για την καταβολή των εξόδων είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί το έντυπο Αιτιολογία και Ανάλυση Λογαριασμού εκτάκτων εξόδων και να προσκομιστούν τα νόμιμα σχετικά φορολογικά παραστατικά. Η εξόφλησή τους γίνεται με πάγια εντολή ή / και ηλεκτρονική πληρωμή, για τον περιορισμό των συναλλαγών με μετρητά στο ελάχιστο δυνατό.


Β. Έξοδα Λειτουργίας Διοικητικού Συμβουλίου

1. Για τη διασφάλιση της ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας του ΣΣ.ΕΜ. και της αναγκαίας καθημερινής φυσικής παρουσίας τους στα γραφεία του Συλλόγου, προβλέπεται η κάλυψη των μηνιαίων οδοιπορικών και τηλεπικοινωνιακών εξόδων και δαπανών, κατ εξαίρεση, για τις θέσεις του Προέδρου, του Γενικού Γραμματέα και του Ταμία του Δ.Σ.

Η ανώτατη μηνιαία δαπάνη ανά θέση δε μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ και καταβάλλεται με την προσκόμιση σχετικών φορολογικών παραστατικών.

Για την κάλυψη των αυξημένων εξόδων τηλεφωνικής επικοινωνίας των υπολοίπων μελών του Δ.Σ., προβλέπεται η κάλυψη του κόστους του ελάχιστου πάγιου μηνιαίου χρόνου ομιλίας προγράμματος κινητής τηλεφωνίας, που ανέρχεται σήμερα σε χρόνο ομιλίας 200 λεπτών και στο ποσό των 5 ευρώ συν ΦΠΑ ανά άτομο.

2. Για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) και στις συλλογικές διαδικασίες και δραστηριότητες για τις οποίες κρίνεται απαραίτητη η ισότιμη συμμετοχή τους για την ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία του Δ.Σ., καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής των μελών του που διαμένουν μόνιμα στην επαρχία.

Τα έξοδα καταβάλλονται με τη συμπλήρωση του εντύπου Αιτιολογίας και Ανάλυσης Λογαριασμού εκτάκτων εξόδων και την προσκόμιση των πρωτότυπων σχετικών φορολογικών παραστατικών.
3. Για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και στις συλλογικές διαδικασίες και δραστηριότητες για τις οποίες κρίνεται απαραίτητη η ισότιμη συμμετοχή τους για την ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία του Δ.Σ., καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης των μελών του που διαμένουν μόνιμα εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών.

Εναλλακτικά, για τα μέλη του Δ.Σ. που διαμένουν μόνιμα εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών και η μετακίνησή τους εξυπηρετείται σχετικά, καλύπτεται το κόστος Ετήσιας Κάρτας Απεριορίστων Διαδρομών ΟΑΣΑ, για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως αναφέρεται στην περίπτωση 2, της επιστολής με Α.Π. 14553 / 25.1.2016 της ΟΤΟΕ προς τους Συλλόγους – Μέλη της.

Τα έξοδα καταβάλλονται με τη συμπλήρωση του εντύπου Αιτιολογίας και Ανάλυσης Λογαριασμού εκτάκτων εξόδων και την προσκόμιση των πρωτότυπων σχετικών φορολογικών παραστατικών.

4. Για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και στις συλλογικές διαδικασίες και δραστηριότητες για τις οποίες κρίνεται απαραίτητη η ισότιμη συμμετοχή τους για την ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία του Δ.Σ. καλύπτεται, για τα μέλη του Δ.Σ. που διαμένουν μόνιμα και μετακινούνται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών, το κόστος Ετήσιας Κάρτας Απεριορίστων Διαδρομών ΟΑΣΑ, για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως αναφέρεται στην περίπτωση 1, της επιστολής με Α.Π. 14553 / 25.1.2016 της ΟΤΟΕ προς τους Συλλόγους – Μέλη της.

Τα έξοδα καταβάλλονται με τη συμπλήρωση του εντύπου Αιτιολογίας και Ανάλυσης Λογαριασμού εκτάκτων εξόδων και την προσκόμιση των πρωτότυπων σχετικών φορολογικών παραστατικών.


Γ. Έξοδα Περιοδειών Διοικητικού Συμβουλίου

Για τις περιοδείες του Δ.Σ. στις έδρες των Παραρτημάτων του Σ.Σ.ΕΜ. Καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής.

Στα κλιμάκια περιοδειών του Δ.Σ., τηρείται η αντιπροσωπευτικότητα, η αναλογικότητα και η εναλλαγή, ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή όλων των εκπροσωπούμενων παρατάξεων.

Τα έξοδα διαμονής αφορούν καταλύματα 3ης και 4ης κατηγορίας (ξενοδοχεία 3 & 4 αστέρων).

Τα έξοδα καταβάλλονται με τη συμπλήρωση του εντύπου Αιτιολογίας και Ανάλυσης Λογαριασμού εκτάκτων εξόδων και την προσκόμιση των πρωτότυπων σχετικών φορολογικών παραστατικών.


Δ. Έξοδα συμμετοχής αντιπροσώπων Σ.Σ.ΕΜ. σε συνέδρια Ο.Σ.Τ.Ο.Ε. και Α.Γ.Σ.Σ.Ε.

Για τη συμμετοχή των εκλεγμένων αντιπροσώπων του Σ.Σ.ΕΜ. στα συνέδρια Ο.Σ.Τ.Ο.Ε. και Α.Γ.Σ.Σ.Ε., καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής τους.

Το ανώτατο ποσό διαμονής ορίζεται σε 50,00 ευρώ ημερησίως.
Το ανώτατο ποσό ημερήσιας διατροφής, ορίζεται σε 20 ευρώ ανά άτομο.

Τα έξοδα καταβάλλονται με τη συμπλήρωση του εντύπου Αιτιολογίας και Ανάλυσης Λογαριασμού εκτάκτων εξόδων και την προσκόμιση των πρωτότυπων σχετικών φορολογικών παραστατικών.


Ε. Έξοδα συμμετοχής σε Γενική Συνέλευση

Για τη συμμετοχή των μελών του Σ.Σ.ΕΜ. στις Γενικές Συνελεύσεις, προβλέπεται η κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής, ανάλογα με την απόσταση από τον τόπο αναχώρησης και τις δυνατότητες μετακίνησης.

Για τη συμμετοχή των μελών των Παραρτημάτων: Θεσσαλονίκης, Βόλου, Ιωαννίνων, Καβάλας, Λάρισας και Πάτρας, καλύπτεται η δρομολόγηση λεωφορείων.

Για όσες / όσους μετακινηθούν από την επαρχία, καταβάλλεται το αντίτιμο των εισιτηρίων λεωφορείου, τραίνου και πλοίου, μέχρι το ποσό των 45 ευρώ ανά δρομολόγιο, με την προσκόμιση των πρωτότυπων εισιτηρίων.

Σε όσες / όσους διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 χιλιομέτρων από την Αθήνα, καλύπτεται επιπλέον και το κόστος διαμονής, μέχρι του ποσού των 45 ευρώ, με την προσκόμιση της πρωτότυπης απόδειξης του ξενοδοχείου.

Σε όσες / όσους μετακινηθούν με αεροπλάνο και υπάρχει δυνατότητα αυθημερόν επιστροφής, καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο του αεροπορικού εισιτηρίου, μέχρι το ποσό των 45 ευρώ ανά δρομολόγιο.

Για τη μετακίνηση με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στις Γενικές Συνελεύσεις του Σ.Σ.ΕΜ., καλύπτεται η χιλιομετρική αποζημίωση και το κόστος των διοδίων διέλευσης, όταν επιβαίνουν σε αυτό δύο (2) τουλάχιστον άτομα, τα στοιχεία των οποίων αναφέρονται στο σχετικό έντυπο Αιτιολογίας και Ανάλυσης. Διαφορετικά, καταβάλλεται το αντίτιμο του εισιτηρίου λεωφορείου ή τραίνου, μέχρι του ποσού των 45 ευρώ ανά δρομολόγιο, με την προσκόμιση των παραστατικών των διοδίων διέλευσης.

Τα έξοδα καταβάλλονται με τη συμπλήρωση του εντύπου Αιτιολογίας και Ανάλυσης Λογαριασμού εκτάκτων εξόδων και την προσκόμιση των πρωτότυπων σχετικών φορολογικών παραστατικών.


Στ. Έξοδα λειτουργίας Παραρτημάτων

προτείνεται να συμπληρωθεί αργότερα, όταν διαμορφωθεί σχετικός Κανονισμός Λειτουργίας Παραρτημάτων


Ζ. Έξοδα ενίσχυσης συνδικαλιστικών Παρατάξεων

Για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των συνδικαλιστικών παρατάξεων που συμμετέχουν στο Δ.Σ., προβλέπεται η κάλυψη των εξόδων έκδοσης τριών (3) ανακοινώσεων ετησίως και η αποστολή τους από τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) του Σ.Σ.ΕΜ. Εναλλακτικά, με σχετική απόφαση του Δ.Σ. ορίζεται ετήσιο εφάπαξ ποσό τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (4.000,00), το οποίο κατανέμεται αναλογικά, σύμφωνα με τα ποσοστά εκπροσώπησης στο Δ.Σ. και την προσκόμιση των σχετικών φορολογικών παραστατικών.

Προβλέπεται η δυνατότητα αποστολής μιας (1) ανακοίνωσης μηνιαίως για τις παρατάξεις που συμμετέχουν στο Δ.Σ. και η δυνατότητα αποστολής μιας (1) ανακοίνωσης εξαμηνιαίως για τις παρατάξεις που συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες του Σ.Σ.ΕΜ., μέσω των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) του Σ.Σ.ΕΜ.
Για την ισότιμη συμμετοχή στη διαδικασία των αρχαιρεσιών, προβλέπεται η κάλυψη της έκδοσης μέχρι τριών (3) ανακοινώσεων ανά παράταξη και δύο (2) ανακοινώσεων ανά ανεξάρτητο υποψήφιο. Εναλλακτικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του Καταστατικού και την από 14.05.2015 σχετική γνωμοδότηση του κ. Καλφακάκου, ορίζεται εφάπαξ ποσό 7.000,00 ευρώ, για την κάλυψη των προεκλογικών δαπανών των παρατάξεων που συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες του Σ.Σ,ΕΜ.


Η. Διευκρινήσεις

Η κάλυψη εξόδων μετακίνησης με λεωφορείο, τραίνο, πλοίο ή αεροπλάνο, ορίζεται ανάλογα με την απόσταση από τον τόπο αναχώρησης.

Το κόστος χιλιομετρικής αποζημίωσης για μετακίνηση με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ορίζεται σε 0,125 ευρώ ανά χιλιόμετρο και αναπροσαρμόζεται αναλόγως, όταν η τιμή των καυσίμων αυξομειώνεται πάνω από 20%. (Ενδεικτική μέση σημερινή τιμή βενζίνης ...... ευρώ/λίτρο).

Στις περιπτώσεις χιλιομετρικής αποζημίωσης καταβάλλεται και το κόστος των διοδίων διέλευσης, των οποίων τα παραστατικά αποτελούν αποδεικτικό στοιχείο.

Το κόστος ημερήσιας δαπάνης διαμονής, όπου προβλέπεται, ορίζεται σε 50 ευρώ για τη συμμετοχή σε Γενική Συνέλευση και δε μπορεί να υπερβαίνει τα 60 ευρώ ημερησίως στις υπόλοιπες περιπτώσεις (περιοδείες Δ.Σ., συμμετοχή σε συνέδρια ΟΣΤΟΕ – ΑΓΣΣΕ).

Το κόστος ημερήσιας δαπάνης διατροφής, όπου προβλέπεται, ορίζεται σε 20 ευρώ ανά άτομο και καταβάλλεται με προσκόμιση των σχετικών φορολογικών παραστατικών.


Θ. Τροποποίηση – αναθεώρηση Κανονισμού

Η τροποποίηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. ως εξής:

Για την προσθήκη νέων ρυθμίσεων και διατάξεων στον παρόντα Κανονισμό, απαιτείται απόφαση απόλυτης πλειοψηφίας του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ.

Για την επικαιροποίηση, την τροποποίηση ή / και την αναθεώρηση του παρόντος Κανονισμού, απαιτείται απόφαση αυξημένης πλειοψηφίας των 3/4 ή του 75% του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ.

Ημερομηνία έναρξης του παρόντος Κανονισμού ορίζεται η 1.6.2016.






κεφάλαια για προσθήκη:

- έξοδα έκδοσης και διαχείρισης έντυπου υλικού (ανακοινώσεις, εκδόσεις, φωτοτυπικό χαρτί, πρακτικά συνεδριάσεων κλπ)

- έξοδα διαχείρισης ηλεκτρονικών μέσων (σάιτ, επικοινωνία – αλληλογραφία)

- έξοδα συντήρησης ηλεκτρονικού και μηχανικού εξοπλισμού (Η/Υ, φωτοαντιγραφικά, σκάνερ, τηλεφωνικός εξοπλισμός κλπ)

εισήγηση σχεδίου Κανονισμού Λειτουργικών Εξόδων και Δαπανών


Απόσπασμα πρακτικών της συνεδρίασης του Δ.Σ. 10.6.2016
εισήγηση προτεινόμενου σχεδίου Κανονισμού Λειτουργικών Εξόδων και Δαπανών


Κ.Ξ.: Έκανα μια αναδιατύπωση, σας το δίνω γιατί από την κουβέντα που κάναμε με κάποιους, μάλλον δεν κατάλαβαν καθαρά.
Κατ' αρχήν με βάση την απόφαση που πήραμε για ν’ αλλάξουμε τον Κανονισμό, εγώ τουλάχιστον τον ονομάζω Κανονικό Λειτουργικών Εξόδων και Δαπανών, πήρα υπόψη μου κάποια δεδομένα. Πήρα υπόψη μου δυο πράγματα που ισχύουν, κυρίως σε ό,τι αφορά την κάλυψη εξόδων στις Συνελεύσεις, στα Συνέδρια ΟΣΤΟΕ - ΑΓΣΣΕ και κάποιες παρατηρήσεις που έχουν ακουστεί κατά διαστήματα, σε ό,τι αφορά την κάλυψη εξόδων οδοιπορικών τέλος πάντων και τηλεπικοινωνίας, που ίσχυαν με παλαιότερες αποφάσεις για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.
Και προσπάθησα να κάνω, έκανα δηλαδή ένα σχέδιο το οποίο μένει να το συζητήσουμε, να πάρουμε αποφάσεις γιατί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι δεσμευτική ότι από 1/6/2016 ξεκινά το καινούργιο σύστημα. Τώρα σ’ αυτό που σας έδωσα στην ουσία έχω κάνει μια επαναδιατύπωση και με λίγο μεγαλύτερη εξειδίκευση.
Στην εισαγωγή, όπως θα βλέπετε, αν έχετε ρίξει μια ματιά στο προηγούμενο, τουλάχιστον εγώ είχα στο μυαλό μου ότι ένας κανονισμός θα πρέπει σαν προοπτική να προσπαθήσει να καλύψει όλα τα ζητήματα που αφορούν έξοδα και δαπάνες του Συλλόγου και να διαμορφώσει ένα διαφανές πλαίσιο οικονομικής διαχείρισης, αντικαθιστώντας ολοκληρωμένες τις προηγούμενες αποφάσεις οι οποίες ναι μεν υπήρχαν αλλά απ’ ό,τι φαίνεται ήταν προφορικά κι επαναβεβαιώνονταν κατά διαστήματα χωρίς να έχουμε κάτι συγκεκριμένο.
Η βασική αρχή που βέβαια αυτό ίσχυε, απλώς το βάζω γιατί πρέπει να μπει, είναι να καλύπτει πραγματικά έξοδα και δαπάνες που προκύπτουν από τις οργανωτικές και λειτουργικές ανάγκες του Σωματείου και συμβάλλουν στην αποτελεσματική λειτουργία και την επίτευξη των στόχων του.
Αυτονόητο είναι αλλά λογικά πρέπει να υπάρχει καταγεγραμμένο, για την κάλυψη των προβλεπομένων εξόδων διαμονής, διατροφής και λοιπών δαπανών προβλέπονται συγκεκριμένες κατηγορίες καταλυμάτων ή ανώτατα ημερήσια ποσά ανά κατηγορία και κατά περίπτωση, φαίνεται από το πώς έχει καταγραφεί το σχέδιο ανάλογα με τα κεφάλαια και για την καταβολή των εξόδων και αυτό είναι αυτονόητο, είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί το έντυπο, όπως γινόταν μέχρι τώρα, Αιτιολογία και Ανάλυση Λογαριασμού εκτάκτων Δαπανών / Εξόδων και να προσκομισθούν τα νόμιμα σχετικά φορολογικά παραστατικά.
Και βέβαια, στο μέτρο του δυνατού, να προσπαθήσουμε η όλη διαδικασία να γίνεται με πάγιες εντολές ή με ηλεκτρονικό τρόπο ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό η συναλλαγή. Σε ό,τι αφορά τα έξοδα λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου, εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη διαφοροποίηση σε σχέση με προηγούμενα, τουλάχιστον και από την εμπειρία που έχω αποκομίσει, γιατί η αλήθεια είναι ότι άλλο είναι να έχεις μια έμμεση γνώση της λειτουργίας του Σωματείου και άλλο είναι να έχεις μια άμεση γνώση και διαπίστωση του τι ισχύει.
Οι παλαιότερες αποφάσεις έτσι όπως εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονταν, προέβλεπαν αδιακρίτως την κάλυψη εξόδων για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Στη δική μου πρόταση προβλέπονται 4 διαφορετικά πράγματα.
Επειδή θεωρώ ότι η καθημερινή λειτουργία του Σωματείου για να είναι αποτελεσματική και ουσιαστική θα πρέπει να υπάρχουν εκτός από τους εργαζομένους και κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σε καθημερινή βάση, κατ' αρχήν η μία κατηγορία αφορά τις θέσεις του Προέδρου, του Γενικού Γραμματέα και του Ταμία που κατά την άποψή μου με βάση και το καταστατικό, όπως το κρίνω εγώ και άσχετα από τα πρόσωπα που σήμερα είναι στις συγκεκριμένες θέσεις, νομίζω ότι πρέπει να έχουν καθημερινή παρουσία στο χώρο του Συλλόγου.
Σ’ αυτούς η πρόταση είναι να καλύπτονται τα έξοδα, να ξέρουμε ότι αναφερόμαστε όπως έχουμε πει, η απόφαση κάλυπτε οδοιπορικά και τηλεπικοινωνιακά έξοδα, θα τα λέω «έξοδα» από δω και πέρα, να προβλέπεται σ’ αυτούς η κάλυψη των εξόδων, η οποία να μην υπερβαίνει το μήνα τα 250 ευρώ με τ’ αντίστοιχα παραστατικά όπως τουλάχιστον απ’ ό,τι ξέρω γινόταν μέχρι τώρα.
Για την κάλυψη των εξόδων τηλεφωνικής επικοινωνίας για τα υπόλοιπα 6 μέλη, γιατί διαπίστωσα ότι υπάρχει μια τέτοια δυνατότητα, εγώ προτείνω στο σχέδιο και θα σας πω γιατί εξακολουθεί να παραμένει έτσι η πρότασή μου, να πάμε σε μια λύση, βέβαια εδώ μια προϋπόθεση να διερευνήσουμε μήπως λογιστικά υπάρχει κάποιο ζήτημα και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, να υπάρχει μια κάλυψη κάποιων προγραμμάτων συγκεκριμένων τηλεφωνικών εταιρειών.
Στα καρτοκινητά για παράδειγμα ισχύει μια κάλυψη 200’ προς όλους με 5 ευρώ συν ΦΠΑ. Εγώ προτείνω αυτό το πράγμα. Αν νομίζετε ότι είναι πολύ μικρό, μπορούμε να πάμε σε κάτι διαφορετικό ή διαφοροποιημένο, αλλά να πω λίγο, γιατί επειδή συζήτησα με κάποιον για πρόγραμμα, χθες κατά σύμπτωση μου έκαναν ενημέρωση άσχετη, στην Cosmote που είμαι εγώ, μου είπαν για ένα πρόγραμμα με 20 ευρώ το οποίο δεν καλύπτει τα στοιχειώδη, που θα μπορούσαμε να τα καλύψουμε με πολύ λιγότερη δαπάνη.
ΜΕΛΟΣ: Μπορώ να κάνω μια παρέμβαση; Είπες για καρτοκινητό. Ν’ αλλάξουμε τηλέφωνο τώρα και να το κάνουμε καρτοκινητό; Να χάσουμε τους φίλους μας να ψάχνουν να μας βρουν στα καρτοκινητά;
Κ.Ξ.: Δε χάνεις κανένα φίλο. Εμένα αυτή είναι η πρότασή μου. Μπορεί να λυθεί με διαφορετικούς τρόπους.
Το δεύτερο κομμάτι, αφορά τις περιπτώσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις και σε διαδικασίες συλλογικές και δραστηριότητες για τις οποίες κρίνεται απαραίτητη η ισότιμη συμμετοχή τους για την ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου. Νομίζω ότι δίνει ένα πλαίσιο και νομίζω ότι θα χρειαστεί να το συζητήσουμε παρακάτω.
Γι’ αυτούς που μένουν μόνιμα επαρχία, καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής και διατροφής όταν υπάρχει ανάγκη. Τα έξοδα καταβάλλονται με το έντυπο κτλ. και τα παραστατικά.
Μια τρίτη κατηγορία είναι για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία μένουν εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών. Υπάρχει αντίστοιχη ρύθμιση μ’ αυτούς που μένουν εκτός, στην επαρχία δηλαδή, ότι για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις, στις συλλογικές διαδικασίες κτλ., καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής, διατροφής, όπου υπάρχει η ανάγκη και με τη συμπλήρωση του εντύπου και τα παραστατικά.
Εναλλακτικά γι’ αυτές τις περιπτώσεις, επειδή απ’ ό,τι είδα σ’ ένα κείμενο της Ομοσπονδίας υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης ετήσιας κάρτας απεριορίστων διαδρομών δύο επιπέδων, η μία που καλύπτει κατ' αρχήν το πολεοδομικό συγκρότημα και μια άλλη που καλύπτει και μεγαλύτερες περιοχές, εφ' όσον κάποιοι εμπίπτουν σ’ αυτή την κατηγορία, εναλλακτικά σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται η κάλυψη μιας ετήσιας κάρτας απεριόριστων συναλλαγών.
Και υπάρχει και η τέταρτη κατηγορία, όσων μένουν εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος για την οποία προβλέπεται η κάλυψη ετήσιας κάρτας απεριορίστων διαδρομών, η δεύτερη, που αφορά το χώρο όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για το πολεοδομικό συγκρότημα. Αυτό σε ό,τι αφορά τα έξοδα πάλι με ανάλυση κτλ., με έντυπο αιτιολογίας και ανάλυσης και τα παραστατικά. Για να μην το λέω συνέχεια, αυτό ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, όπου καταβάλλονται έξοδα, είναι αυτονόητο και γινόταν μέχρι τώρα.
Ένα άλλο κομμάτι αφορά τα έξοδα περιοδειών του Διοικητικού Συμβουλίου. Τουλάχιστον στη δική μου εισήγηση, για τις περιοδείες του Διοικητικού Συμβουλίου που προβλέπονται για τις έδρες των παραρτημάτων του Συλλόγου καλύπτονται έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής. Στα κλιμάκια των περιοδειών του Διοικητικού Συμβουλίου τηρείται η αντιπροσωπευτικότητα, η αναλογικότητα και η εναλλαγή ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή όλων των εκπροσωπούμενων στο Διοικητικό Συμβούλιο παρατάξεων.
Τα έξοδα διαμονής αφορούν καταλύματα Γ’ ή Δ’ κατηγορίας, δεν ξέρω αυτό πώς μπορεί με άλλο τρόπο, δεν έχω μεγάλη εμπειρία από τους χώρους που γίνονται οι περιοδείες και καταβάλλονται με την αίτηση και τα παραστατικά.
Ένα άλλο κομμάτι που αφορά έξοδα του Συλλόγου είναι η συμμετοχή των αντιπροσώπων του Συλλόγου σε συνέδρια ΟΣΤΟΕ και ΑΓΕΣΣΕ. Για τη συμμετοχή δηλαδή των αντιπροσώπων που μένουν εκτός, καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης διαμονής, διατροφής, προτείνεται ανώτατο ποσό διαμονής τα 50 ευρώ ημερησίας και ανώτατο ποσό ημερήσιας διατροφής 20 ευρώ ανά άτομο, πάλι με το έντυπο και τα παραστατικά.
Στα έξοδα της Γενικής Συνέλευσης κυρίως πήρα το κομμάτι όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση με ενδεχόμενες επιμέρους τροποποιήσεις όπου είναι και το μεγαλύτερο κονδύλι γιατί υπάρχει μια μαζική μετακίνηση πολύ μεγαλύτερη συναδέλφων. Για τη συμμετοχή των μελών του Συλλόγου στις Γενικές Συνελεύσεις προβλέπεται κάλυψη εξόδων μετακίνησης και διαμονής ανάλογα με την απόσταση από τον τόπο αναχώρησης και της δυνατότητας μετακίνησης.
Υπάρχει το κλασικό για τη συμμετοχή των μελών των παραρτημάτων εκτός των νησιών, του Ηρακλείου νομίζω που προβλέπεται, καλύπτεται η δρομολόγηση των λεωφορείων εφ' όσον είναι εφικτή, από κει και πέρα για όσους μετακινηθούν καταβάλλεται γενική ρύθμιση, καταβάλλεται το αντίτιμο εισιτηρίων λεωφορείου, τρένου και πλοίου μέχρι το ποσό των 45 ευρώ ανά δρομολόγιο, όπως ήταν στην ανακοίνωση με τα πρωτότυπα παραστατικά, σε όσους μένουν πάνω από 300 χιλιόμετρα καλύπτεται επιπλέον και το κόστος διαμονής μέχρι ποσού των 45 ευρώ, όπως το έγραφε η ανακοίνωση, το βάζω και θα πω γιατί το λέω, με την προσκόμιση απόδειξης πρωτότυπης.
Σε όσους μετακινηθούν με αεροπλάνο και υπάρχει η δυνατότητα αυθημερόν επιστροφής καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο του αεροπορικού εισιτηρίου μέχρι του ποσού των 45 όπως έγραφε τέλος πάντων, το βλέπουμε, ανά δρομολόγιο. Για τη μετακίνηση με ΙΧ επιβατικό στις Γενικές Συνελεύσεις καλύπτεται χιλιομετρική αποζημίωση και το κόστος των διοδίων όταν επιβαίνουν σ’ αυτό τουλάχιστον δυο άτομα, τα στοιχεία των οποίων καταγράφονται στο σχετικό έντυπο αιτιολογίας και ανάλυσης.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν έρθει ένας δηλαδή μόνος, γίνεται ό,τι γινόταν μέχρι τώρα, καταβάλλεται το αντίτιμο του εισιτηρίου, λεωφορείου ή τρένου μέχρι του ποσού των 45 ευρώ ανά δρομολόγιο με την προσκόμιση παραστατικών διοδίων διέλευσης, αυτό που γινόταν μέχρι τώρα.
Για τα έξοδα λειτουργίας των παραρτημάτων όπως βλέπετε θεωρώ ότι θα είναι πρωθύστερο αν δε δούμε συνολικά τη λειτουργία των παραρτημάτων και γι’ αυτό προτείνω να συμπληρωθεί αργότερα όταν διαμορφωθεί ο σχετικός κανονισμός λειτουργίας των παραρτημάτων όταν τον κάνουμε..
Για τα έξοδα ενίσχυσης συνδικαλιστικών παρατάξεων έλαβα υπ' όψιν μου αυτό που προβλέπει το καταστατικό λίγο πολύ και μια γνωμοδότηση, που έτυχε να λάβω γνώση, του Καλφακάκου. Προσπάθησα εν μέρει, τουλάχιστον εγώ έτσι όπως το σκεφτόμουν να το καλύψω και με έμμεσο τρόπο θα βγει στην κουβέντα, για την κάλυψη λοιπόν των λειτουργικών αναγκών των συνδικαλιστικών παρατάξεων που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο προβλέπεται κάλυψη των εξόδων έκδοσης τριών ανακοινώσεων ετησίως, η αποστολή τους από τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας του Συλλόγου.
Εναλλακτικά με σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται ετήσιο εφάπαξ ποσό, εγώ προτείνω π.χ. 4.000, το οποίο κατανέμεται αναλογικά σύμφωνα με τα ποσοστά εκπροσώπησης στο Διοικητικό Συμβούλιο και την προσκόμιση σχετικών παραστατικών.
Είναι η πρότασή μου, πήρα υπ' όψιν το άρθρο του καταστατικού, τη γνωμοδότηση και έκανα μια πρόταση. Προβλέπεται δυνατότητα αποστολής μιας ανακοίνωσης μηνιαίως για τις παρατάξεις που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο και η δυνατότητα αποστολής μιας ανακοίνωσης εξαμηνιαίως για τις παρατάξεις που συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες αλλά δεν εκλέχτηκαν μέσω των ηλεκτρονικών μέσων του Συλλόγου, δηλαδή e-mail.
Για την ισότιμη συμμετοχή στη διαδικασία των αρχαιρεσιών προβλέπεται η κάλυψη της έκδοσης μέχρι τριών ανακοινώσεων ανά παράταξη και δύο ανά ανεξάρτητο υποψήφιο. Εναλλακτικά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του καταστατικού και την από τάδε γνωμοδότηση του Καλφακάκου ορίζεται ποσό για όλους 7.000 για την κάλυψη των προεκλογικών δαπανών των παρατάξεων που συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες…Έχω την εντύπωση ότι είναι πολύ περισσότερα τα πραγματικά αλλά το βλέπουμε.
Τέλος, κάποιες διευκρινίσεις: Κάλυψη εξόδων μετακίνησης με λεωφορείο, τρένο, πλοίο ή αεροπλάνο ορίζεται ανάλογα με την απόσταση από τον τόπο αναχώρησης. Αυτό γινόταν έτσι κι αλλιώς, απλώς να προβλέπεται για ευνόητους λόγους και στον κανονισμό. Το κόστος χιλιομετρικής αποζημίωσης για μετακίνηση με ΙΧ επιβατικό, η πρόταση είναι 0,125 ευρώ ανά χιλιόμετρο και αναπροσαρμόζεται αναλόγως, αυτό είναι προσθήκη, όταν η τιμή των καυσίμων αυξομειώνεται πάνω από 20%, οπότε εδώ μπορούμε να ορίσουμε και μια ενδεικτική μέση τιμή βενζίνης για να έχουμε ένα στοιχείο σύγκρισης.
Στις περιπτώσεις χιλιομετρικής αποζημίωσης καταβάλλεται το κόστος των διοδίων των οποίων τα παραστατικά αποτελούν αποδεικτικό στοιχείο. Εδώ υπάρχει η εξαίρεση της Γενικής Συνέλευσης για δυο άτομα, όπου είπαμε ότι είναι η μαζικότερη μετακίνηση για να τηρήσουμε και τη μέριμνα να μην έχουμε υπερβολικά έξοδα στη συνέλευση.
Το κόστος ημερήσιας δαπάνης διαμονής όπου προβλέπεται ορίζεται σε 50 ευρώ για τη συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση και δε μπορεί να υπερβαίνει τα 60 ημερησίως στις υπόλοιπες περιπτώσεις. Το κόστος ημερήσιας δαπάνης διατροφής, όπου προβλέπεται ορίζεται σε 20 ευρώ ανά άτομο και καταβάλλεται με προσκόμιση σχετικών παραστατικών.
Κι ένα άρθρο που αφορά την τροποποίηση και την αναθεώρηση, η πρόταση είναι η τροποποίηση των διατάξεων του παρόντος να γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ως εξής:
Για την προσθήκη νέων ρυθμίσεων και διατάξεων στον παρόντα κανονισμό απαιτείται απόφαση απόλυτης πλειοψηφίας του συνολικού αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή στα 9, η απόλυτη πλειοψηφία είναι τα 5, και για την επικαιροποίηση ή τροποποίηση ή και αναθεώρηση του παρόντος Κανονισμού απαιτείται απόφαση αυξημένης πλειοψηφίας 3/4 ή 75% του συνολικού αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που βγαίνει 7 άτομα στα 9. Η ημερομηνία έναρξης του παρόντος Κανονισμού ορίζεται η 1/6/2016.
Τώρα εγώ θα πρότεινα παρακάτω με βάση και αυτό που λέει στην αρχή, ότι σε μια επόμενη φάση στα πλαίσια της δυνατότητας προσθήκης κτλ., θα έβλεπα αφού γίνει και μια αντίστοιχη προεργασία, να προστεθούν κεφάλαια που να αφορούν τα έξοδα έκδοσης και διαχείρισης έντυπου υλικού, ανακοινώσεις, εκδόσεις, φωτοτυπικό χαρτί, πρακτικά συνεδριάσεων, τα έξοδα διαχείρισης ηλεκτρονικών μέσων, η συντήρηση δηλαδή, το site, η επικοινωνία και η αλληλογραφία, τα έξοδα συντήρησης ηλεκτρονικού και μηχανολογικού ή μηχανικού εξοπλισμού, Η/Υ, φωτοαντίγραφα, scanner, αυτά όμως σε επόμενη φάση.
,,,,,,,
Κ. Ξ.: Θ’ απαντάω στα συγκεκριμένα κάθε φορά ζητήματα έτσι όπως το σκέφτηκα εγώ, για να μην κάνουμε κουβέντα άσκοπη.
Θεωρώ ότι στο Β3 το γράφει ρητά και κατηγορηματικά: Για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις και στις συλλογικές διαδικασίες και δραστηριότητες για τις οποίες κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή τους για την ουσιαστική αποτελεσματική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου, καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης.
Από κει και πέρα ενδεχομένως αν υπάρχουν περιπτώσεις, το «εναλλακτικά» αυτό σημαίνει, που μπορεί να καλύπτονται –αυτό είναι αναρτημένο και στο site του Συλλόγου, η επιστολή με αρ. πρωτοβουλία. 14553/25-1-16 της ΟΤΟΕ, αν λοιπόν προβλέπεται κάλυψη με τη δεύτερη περίπτωση για όλα τα μέσα μεταφοράς που λέει πού πάει, πού δεν πάει, σ’ εκείνη την περίπτωση καλύπτεται με την κάρτα ετήσιας απεριόριστης συναλλαγής. Αλλιώς καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης. Τι άλλο να πει;
ΜΕΛΟΣ: Που σημαίνει βενζίνες, αποδείξεις κτλ.
Κ.Ξ.: Με το χαρτί συν τα παραστατικά. Αυτό σημαίνει. Κατ’ αναλογία δηλαδή, όπως δηλαδή εγώ κάθε φορά που έρχομαι συμπληρώνω το χαρτί κτλ., έτσι θα γίνεται και σ’ αυτές τις περιπτώσεις που μένουν εκτός.
,,,,,,,,,
Κ.Ξ.: Ήθελα μόνο μερικά πράγματα να θίξω και να δούμε πώς συνεχίζουμε την κουβέντα.
Κατά την άποψή μου διαφάνεια δεν υπήρχε και αυτό δεν είναι μομφή. Εγώ τουλάχιστον και φαίνεται κι από το σχέδιο του κανονισμού, έχω λάβει υπ' όψιν μου πράγματα που άκουσα εδώ μέσα, δεν είναι απαραίτητα όλα αυτά που κατέγραψα και προσωπικές μου απόψεις. Μερικά τα συζήτησα μάλιστα και με κάποια επιμέρους μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει κάποιο γραπτό κείμενο.
Όπως και να το κάνουμε, απ’ αυτή την άποψη υπάρχει ένα ζήτημα.. Δεν υπάρχει δηλαδή κάτι δεδομένο εννοώ, που να ξέρουμε όλοι πώς λειτουργεί η σχετική ιστορία. Κι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο.
ΜΕΛΟΣ: Σε παρακαλώ λίγο πιο λιανά, γιατί μίλησες για διαφάνεια. Και εγώ υποστήριξα ότι υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει διαφάνεια. Που σημαίνει ότι υπήρχαν αποφάσεις του Σωματείου..
Κ.Ξ.: Δεν το αμφισβητώ και το είπα πολύ καθαρά. Εννοώ ότι δεν υπάρχει ένα καταγεγραμμένο ενιαίο κείμενο, ένας μπούσουλας.
ΜΕΛΟΣ: Σωστό.
Κ.Ξ.: Το οποίο αν θέλετε ν’ απαντάει και στον κάθε καλόπιστο ή κακόπιστο που βάζει κάποια ζήτημα και να διαμορφώνει ενιαίους κανόνες δημόσιους, που να τους ξέρουν όλοι κτλ. Εγώ τουλάχιστον προσωπικά δεν το αμφισβήτησα αυτό και ξαναλέω, πήρα υπόψη μου και πράγματα με τα οποία δε συμφωνώ απαραίτητα και τα κατέγραψα, αλλά θεώρησα ότι θα είναι αποτέλεσμα της κουβέντας κτλ.
Εδώ βέβαια προκύπτει ένα ζήτημα: Ότι ενώ όλοι συμφωνήσαμε να πάμε στη διαμόρφωση ενός Κανονισμού που να αφορά τα έξοδα και τις δαπάνες, βλέπω τώρα ότι υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση η οποία τελικά λέει να ξαναμείνουμε στα ίδια. Εντάξει, να μείνουμε στα ίδια. Τότε γιατί δεχτήκατε μέχρι τώρα επιθέσεις που γίνονταν; Υπάρχει ένα ζήτημα που πρέπει να το λύσουμε.
Τρίτο ζήτημα: Από την ελάχιστη εμπειρία μου, κατ' αρχήν να πω ότι εδώ διαμονή και διατροφή έχεις δίκιο και κακώς δεν το ανέφερα, αλλά κάπου αλλού το λέω, όπου προβλέπεται. Δε μπορείς να πάρεις διαμονή και διατροφή όταν δεν υπάρχει λόγος, όταν δε μένεις. Αυτονόητο είναι αυτό. Υπάρχουν ζητήματα που μπορεί να είναι λάθος και να θέλουν βελτίωση κτλ. πέρα από τις προτάσεις..
Από τη μέχρι τώρα όμως πορεία μου όμως, κάποιος είπε και συμφωνώ απόλυτα, να κοιτάμε μεταξύ μας ο ένας τον άλλο στα μάτια. Όσες φορές έτυχε να είμαι εδώ, δεν ήταν όλοι εδώ πέρα, στο Διοικητικό Συμβούλιο. άρα δε μπορούμε να πάμε σε μια λογική αδιακρίτως να υπολογίζουμε τα πάντα για τους πάντες.
Εγώ λοιπόν γι’ αυτό έκανα μια προσπάθεια η οποία λέω ότι χρήζει παραπέρα κουβέντας, για να καλύψω διάφορες περιπτώσεις και πραγματικά μερικές ενστάσεις δεν τις αντιλαμβάνομαι απ’ αυτή την άποψη. Δεν τις αντιλαμβάνομαι πραγματικά γιατί θεωρώ ότι αντιμετωπίζονται. Με καλό, με κακό, με χειρότερο, με τον περίεργο τρόπο; πάντως θεωρώ ότι αντιμετωπίζονται.
Αυτό που θεωρώ ότι είναι σημαντικό, είναι τώρα που ξεκίνησε η κουβέντα, ν’ αρχίσουμε να καταλήγουμε σε συγκεκριμένα πράγματα. Και να πω κι αυτό και να τελειώσω, ότι αυτό που έχω στο μυαλό μου δεν ήταν να τελειώσουμε με μια συζήτηση τα πάντα, αλλά όμως να λάβουμε υπ' όψιν ότι έχουμε πει ότι από 1/6/2016 θα ισχύει κάτι διαφορετικό και πρέπει σιγά-σιγά να καταλήγουμε σε κάποια πράγματα.
Αλλά να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, συγνώμη αλλά τότε είμαστε για μπουνιές… Συγνώμη Μανόλη αλλά δεν το είπες μόνο εσύ, φάνηκε κι από άλλες κουβέντες.. Το λέω καθαρά, είμαστε για μπουνιές. Ψιλομίλησα και με το Γιώργο, δεν ξέρω κάποια πράγματα, άρα αυτά μένει λίγο να τα συζητήσουμε για κάθε περίπτωση επί της ουσίας και να δούμε τι κάνουμε, ν’ αποφασίσουμε.
Δεν είπα εγώ ότι είναι το τέλειο ούτε το ιδανικό. Αλλά πρέπει να βάλουμε ένα πρόγραμμα. Δε μπαίνω στην ουσία, γιατί με όλα συμφωνώ, με όλα διαφωνώ. Δε μπαίνω στην ουσία.