Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Συνεδρίαση Δ.Σ. Σ.Σ.ΕΜ. 25.05.2016


Το βασικό συμπέρασμα της ενημέρωσης του Δ.Σ., σχετικά με τη συνάντηση που ζήτησε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συγκεκριμένα ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλος, με θέμα Εφαρμοστικές διατάξεις σχετικές με την ένταξη του Ε.Τ.Α.Τ. στον Ε.Φ.Κ.Α., για την οποία κυκλοφορούν ήδη αρκετές λεπτομέρειες στο διαδίκτυο, είναι νομίζω ότι οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων που παραβρέθηκαν (προεδρεία Ο.Τ.Ο.Ε. - Ο.Σ.Τ.Ο.Ε., πρόεδροι συλλόγων εργαζομένων και συνταξιούχων), δεν εμφανίστηκαν με κοινή θέση. Δεν υπήρξε καμία απολύτως διάθεση και προεργασία για κάτι τέτοιο. Οι γνωστές, από το παρελθόν άλλωστε, διαφορετικές προσεγγίσεις στο ασφαλιστικό, ανάλογα με τον εργασιακό χώρο και το ταμείο ένταξης, τη στιγμή ακριβώς που οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ πλήττονται με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο, παρέμειναν απαράλλαχτες, χωρίς καμία απολύτως διάθεση διερεύνησης μιας ενιαίας και κοινής συλλογικής στάσης απέναντι στην ηγεσία του Υπουργείου.
Για μία ακόμη φορά λοιπόν, επιβεβαιώνεται δυστυχώς, η χρόνια ανεπάρκεια του εξαρτημένου, πελατειακού και γραφειοκρατικού συνδικαλιστικού μοντέλου, που εξακολουθεί να κυριαρχεί στο χώρο του σ.κ. των εργαζομένων και στα σωματεία των συνταξιούχων. Γίνεται έτσι, επιτακτική πλέον η ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων που υπερασπίζονται την αρχή της αυτονομίας του συνδικαλιστικού κινήματος, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων του χώρου μας, αλλά και γενικότερα.
Κατά τα άλλα, η σχετική ενημέρωση του Δ.Σ., από τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα, που συμμετείχαν στη συνάντηση, δεν ήταν ενθαρρυντική για το ενδεχόμενο βελτίωσης των αδικιών σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του ΕΤΑΤ και του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΕΑ (τ.ΕΤΕΑΜ), αλλά και των προβλημάτων που συνεπάγεται η ψήφιση του αντιασφαλιστικού Ν. 4387/2016.

Για το λόγο αυτό, στη σχετική συζήτηση που ακολούθησε, το Δ.Σ. αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να ζητήσει, σε συνεργασία ενδεχομένως με το Σύλλογο Συνταξιούχων της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, νέα συνάντηση με τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με αιτήματα:

  • την εφαρμογή του καταστατικού του ταμείου μας
  • τη διασφάλιση των θεμελιωμένων και κατοχυρωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων (αποχώρηση με αναστολή σύνταξης)
  • την ισότιμη μεταχείρισή μας
  • να μας δοθούν τα επίσημα στοιχεία, όπως εξάλλου δεσμεύτηκε προσωπικά ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την εκπόνηση αξιόπιστης αναλογιστικής μελέτης για το σύνολο των σχετικών οικονομικών υποχρεώσεων της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, την οποία αποφάσισε να εκπονήσει ο Σύλλογός μας.

Επιπλέον, το Δ.Σ. θα ζητήσει διευκρινήσεις από τον Υφυπουργό, για την τύχη των παρακάτω θεμάτων:
  • την επιστροφή παρακράτησης από τις γυναίκες με ανήλικο τέκνο
  • την επιστροφή του 5,2%, που χρεώθηκε στη συνολική σύνταξη των συνταξιούχων προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ)
  • την εφαρμογή της 316/2015 γνωμοδότησης του Ν.Σ.Κ. για όσους / όσες δεν ειδοποιήθηκαν από το ΕΤΕΑΜ – ΕΤΕΑ, ώστε να πάνε εγκαίρως στο ΙΚΑ
  • την επιστροφή των διπλών κρατήσεων ΗΔΙΚΑ, ΙΚΑ, ΕΤΑΤ του ν.4093/2012, με αποτέλεσμα να οφείλονται χρήματα στους συναδέλφους.

Τέλος, το Δ.Σ., με αφορμή την πραγματοποίηση της Τακτικής Ετήσιας Γενικής Απολογιστικής Συνέλευσης της Ο.Σ.Τ.Ο.Ε. (35ο Συνέδριο), που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα), αποφάσισε:
- να ζητήσει τη στήριξη της Ο.Σ.Τ.Ο.Ε. στα αιτήματα του Συλλόγου μας προς τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων και
- την κάλυψη των εξόδων συμμετοχής των εκλεγμένων αντιπροσώπων του από την επαρχία.

Λιτόχωρο, 27.05.2016