Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Συνεδρίαση Δ.Σ. Σ.Σ.ΕΜ. 2.6.2016


Πρώτο θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση της Πέμπτης 2.6.2016, μετά από τη σύντομη ενημέρωση του Προέδρου του Δ.Σ. για το ασφαλιστικό, ήταν, για μια ακόμη φορά, οι πρόσθετες αναγκαίες εργασίες για την αναλογιστική μελέτη, που αποφάσισε ομόφωνα να εκπονήσει ο Σύλλογος. Παραβρέθηκε ο κ. Γ. Λιοσάτος, συνάδελφος με μεγάλη σχετική εμπειρία, που ανέπτυξε προφορικά και κατέθεσε αναλυτική περιγραφή του έργου συλλογής των απαραίτητων στοιχείων και του απαιτούμενου κόστους των αντίστοιχων εργασιών. Ουσιαστικά πρόκειται για βελτιωμένη εκδοχή επαναπροσδιορισμού των εργασιών και νέας κοστολόγησης της προηγούμενης σχετικής πρότασης. Την οποία υπενθυμίζω ότι καταψήφισα στη συνεδρίαση της 5.5.2016 Όχι για την ουσία του θέματος ... αλλά για τη διαδικασία που ακολουθείται, για τον εξής απλό λόγο: βασική προϋπόθεση της εκπόνησης αξιόπιστης αναλογιστικής μελέτης, αποτελούν τα στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν. Τα οποία ο ΣΣΕΜ επεδίωξε να λάβει από το ΕΤΑΤ και το Υπουργείο, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Γι αυτό και αποφάσισε την έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας, ώστε να του παραχωρηθούν τα στοιχεία. Πριν όμως κλείσει οριστικά το θέμα της εξασφάλισης των στοιχείων, ο ΣΣΕΜ δεσμεύτηκε ήδη με συμβάσεις σημαντικών ποσών και η πρόταση της συμπληρωματικής ανάθεσης επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, με άγνωστο και όχι εξασφαλισμένο αποτέλεσμα. Θεώρησα λοιπόν αυτονόητο ότι οφείλουμε να εξασφαλίσουμε πρώτα τα στοιχεία και μετά να προχωρήσουμε σε αναθέσεις και τις σχετικές οικονομικές δεσμεύσεις, όπως εξάλλου είχε προτείνει από την πρώτη στιγμή και ο σδ. Λάιος, τον οποίο αντικατέστησα.

Εν τω μεταξύ όμως, προέκυψε ένα νέο σημαντικό δεδομένο, το οποίο δυστυχώς απαξιώνουμε οι ίδιοι, χωρίς να του δίνουμε την πρέπουσα σημασία: πρόκειται για τις αλλεπάλληλες προσωπικές δεσμεύσεις του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλου, τόσο στη συνάντηση με το Δ.Σ. του ΣΣΕΜ, όσο και με τα προεδρεία ΟΤΟΕ – ΟΣΤΟΕ και τους προέδρους συλλόγων εργαζομένων - συνταξιούχων, ότι θα μας χορηγήσει τα στοιχεία για την εκπόνηση της αναλογιστικής μελέτης.

Χωρίς λοιπόν να έχουμε εξαντλήσει τα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια, είτε πρόκειται για την έκδοση της εισαγγελικής παραγγελίας, που εμείς άλλωστε αποφασίσαμε και της οποίας η τύχη αγνοείται, είτε πρόκειται για έγγραφο σχετικό αίτημα προς τον Υφυπουργό, μετά την προσωπική δέσμευσή του, ώστε να λάβουμε τα επίσημα και ακριβή στοιχεία για να εξασφαλίσουμε την πλήρη αξιοπιστία της μελέτης, αναλαμβάνουμε πρόσθετες οικονομικές δεσμεύσεις, οι οποίες ενδέχεται να αποδειχθούν άσκοπες.

Επιφυλάχτηκα επίσης για την αξιοπιστία και την αποδοχή μιας αναλογιστικής μελέτης, η οποία δε θα στηρίζεται σε επίσημα, πλήρη και συγκρίσιμα στοιχεία, ώστε να καταδειχθεί αφενός η αναξιοπιστία των αρχικών οικονομικών μελετών και να αποδειχθούν επιπλέον, το μέγεθος αφενός της υποχρηματοδότησης του ΕΤΑΤ και αφετέρου της ευνοϊκής οικονομικής μεταχείρισης των τραπεζών.

Για τους παραπάνω λόγους, καταψήφισα εκ νέου την πρόταση, αφού το ζήτημα παραχώρησης των επίσημων στοιχείων δεν έχει κλείσει οριστικά.

Είναι γεγονός ότι μια αναλογιστική μελέτη μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό και χρήσιμο εργαλείο για τη δικαστική διεκδίκηση και τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Με την προϋπόθεση πάντα ότι θα διαφυλαχθεί η αδιαμφισβήτητη αξιοπιστία της, η οποία θα επιτευχθεί εφόσον εξασφαλιστούν τα επίσημα και πλήρη δεδομένα που απαιτεί η ολοκλήρωσή της. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αναλογιστική μελέτη δε μπορεί από μόνη της να λύσει άμεσα το πρόβλημα της κατάργησης των θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, που επέφερε η πρόσφατη ψήφιση του Ν. 4387/16. Η εμμονή στην ανάδειξη της αναλογιστικής μελέτης σε πανάκεια των ασφαλιστικών προβλημάτων μας, αν μη τι άλλο, αποτελεί μια αποπροσανατολιστική και αφελή προσέγγιση, που κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας.

Για την ιστορία, η πρόταση έλαβε 6 ψήφους, την καταψήφισα εγώ, ενώ δύο μέλη του Δ.Σ. απουσίαζαν.

Στη συνέχεια και αφού έγινε ανταλλαγή εκτιμήσεων και απόψεων για τις εξελίξεις που αφορούν το Ν. 4387/16, το Δ.Σ. αποφάσισε να καλέσει σε κοινή συνεδρίαση το Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ και το Δ.Σ. του ΕΝ.Α.Σ. Εργαζομένων ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ – ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν την τύχη του ΕΤΑΤ, μετά και την ψήφιση του πρόσφατου νόμου.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε να ζητηθεί άμεσα η νομική υποστήριξη και τεκμηρίωση από τους νομικούς συμβούλους και άλλους συνεργάτες του Συλλόγου, ώστε να προλάβουμε ενδεχόμενες προθεσμίες και να αποφασίσουμε τον προγραμματισμό και των κατάλληλων νομικών ενεργειών για την αντιμετώπιση των αρνητικών εξελίξεων.

Η συζήτηση για τον Κανονισμό Λειτουργικών Εξόδων και Δαπανών αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση.

Πεύκα, 6.6.2016